De säger att de söker äventyr, pengar eller mening. Men många ångrar sig. Nu strider kinesiska medborgare på båda sidor av fronten – och Zelenskyj kräver svar.
Unga kineser krigar i Ukraina – och ångrar sig


Mest läst i kategorin
”Vår militär tillfångatog två kinesiska medborgare som kämpade i den ryska armén. Det hände på Ukrainas territorium i Donetskregionen. Det finns dokument från dessa fångar, bankkort och personuppgifter”. Det skrev Volodymyr Zelenskyj på plattformen Telegram häromdagen, detta enligt Yle.
Det var första gången frågan om Kinas militära närvaro i Ukraina ställdes öppet.
Enligt Zelenskyj finns över 150 kinesiska medborgare på den ryska sidan av frontlinjen. Kinas utrikesdepartement svarade snabbt med att man inte stödjer sina medborgares deltagande i kriget och att man nu “verifierar uppgifterna”.
Men även om det inte finns några bevis för att de är utskickade av den kinesiska staten, har kinesiska soldater synts till i Ukraina under hela kriget – och ofta dokumenterat sig själva i sociala medier.
Lockas av cash, filmer – och nationalism
Flera av de som stridit för Ryssland har sagt att det handlat om pengar. En före detta brandman från Gansu-provinsen berättade att han tjänade motsvarande 400 dollar i månaden i Kina. Som legosoldat i Ryssland kunde han femdubbla inkomsten.
Andra uppger att de inspirerats av kinesiska krigsfilmer eller patriotiska TikTok-klipp. Flera nämner också att det är lättare att få visum till Ryssland än till Ukraina.
En av dem, som kallar sig “Red Macaron” på plattformen Douyin, berättade att han ville uppleva krigets verklighet. Men i en intervju med exiljournalisten Chai Jing berättade han att han senare tappat viljan att fortsätta strida – men att han inte fick lämna.
“Ryssarna använder oss som kanonmat”, sa han enligt The Economist.
En annan, Zhao Rui från Chongqing, gick med i kriget för att “slåss mot japaner som hjälper Ukraina”. Han dödades av en ukrainsk drönare 2023.
Senaste nytt
“Skaffa ett jobb i Kina”
Det som förenar de flesta kinesiska soldater är ånger.
Flera av dem har senare berättat om dåliga villkor, hård behandling och en krigsupplevelse långt ifrån vad de lockades av.
Zhao Rui, som dödades av en drönare 2023, la kort före sin död upp videor med en vädjan till andra kineser:
“Skaffa ett jobb i Kina – du kan tjäna lika mycket”.
En annan, Zhou Zhiqiang, berättade i ett inlägg på Douyin att ryssarna inte behandlar dem som människor, medan “Red Macaron” i en intervju sa att han låsts in tillsammans med ryska desertörer efter att ha klagat på dålig utrustning.
Även några på Ukrainas sida
Det finns också exempel på kineser som valt den motsatta sidan. En av dem var Peng Chenliang från Yunnan, som tidigare fängslats i Kina efter att ha kritiserat Ryssland på sociala medier.
2024 gick han med i Ukrainas internationella legion – och dödades senare i strid.
I en video före sin död höll han upp en taiwanesisk flagga och sa att han ville bli ihågkommen tillsammans med Tseng Sheng-kuang, en taiwanes som stupade för Ukraina 2022.
Läs även: “Kriget ska tillbaka” – Zelenskyj bekräftar ny offensiv i Ryssland. Dagens PS
Kinas tystnad kan bli ohållbar
Kinas officiella linje har hittills varit “neutralitet” i kriget – trots att man exporterat komponenter till den ryska försvarsindustrin, köpt billig olja och drivit rysk propaganda. Men direkta bevis för kinesiskt deltagande på slagfältet har undvikits.
Det kan förändras nu.
Zelenskyjs utspel, tillsammans med döda kinesiska soldater på båda sidor och videoklipp som sprids i kinesiska medier, gör att trycket på Peking att ta ställning ökar.
Läs också: Vapenvila? Putin kallar in 160 000 nya soldater. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.