Dagens PS

Unga i Kina får inget jobb – går i pension

Tidig pension eller arbeta till döds? Nu flyr allt fler unga kineser storstädernas brus till förmån för lugnet på landsbygden.
Tidig pension eller arbeta till döds? Nu flyr allt fler unga kineser storstädernas brus till förmån för lugnet på landsbygden. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 07 okt. 2024Publicerad: 02 okt. 2024

I takt med att Kinas ekonomiska kris breder ut sig gör överlevnadsstrategierna detsamma, oavsett generationstillhörighet. Är du ung kan det innebära att pensionen hägrar redan nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nöden har ingen lag brukar det ju heta.

En devis som Kinas population tvingats lära sig den hårda vägen, i en tid då svag inhemsk efterfrågan, nedslående tillväxt, fastighetskris och en nedgång i bostadssektorn gjort att landets framtid hänger på en skör tråd.

Pension inte ett alternativ

Här lever landets pensionärer i dag på existensminimum sedan Kina valt att prioritera industriell modernisering före pension och sociala reformer.

Det innebär för gemene man att pension inte är ett alternativ, varför många i den äldre generationen tvingas ta service- eller städjobb för att överleva – i sämsta fall arbeta sig till döds.

Läs även: Är Kina en papperstiger? Handelskriget kan få ett oväntat slut. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Fler unga arbetslösa

Tittar vi istället på den yngre generationen brottas de med en devalverad arbetsmarknad, där antalet nyexaminerade högskolestudenter formligen exploderat, medan de med färre referenser står chanslösa.

Det har eldat på Kinas ungdomsarbetslöshet, som i augusti nådde en topp på 18,8 procent, den högsta siffran som uppmätts sedan det nya registreringssystemet infördes i december, skriver CNBC.

ANNONS

Tidig pension på landsbygden

Nu har landets unga fått nog.

Uppsagda eller arbetslösa, har därför allt fler av Kinas millennials, men även Generation Z, valt att gå i pension på landsbygden.

Här lever de tillbakadragna liv i provinser där levnadskostnaderna utgör en fjärdedel av storstädernas och bidar sin tid.

En taktik som kan innebära att de tackar nej lägre betalda jobb inom exempelvis tillverkningssektorn, för att istället sprida pensionärslivets fördelar på sociala medier.

Läs också: Snart som Kina – här är du övervakad överallt. Dagens PS

Önskan om något bättre

Lättja?

Absolut – om du frågar kritikerna.

ANNONS

Samtidigt sätter de unga pensionärerna fingret på en arbetskultur som skapar ångest, och ett socialt skyddsnät som inte håller.

En fullt rimlig reaktion i ett land där generationen som byggde upp Kinas infrastruktur i slutet av förra århundradet nu blickar fram emot ett långt – men eländigt liv.

Läs mer:

Ingen pension: Nu arbetar de sig till döds. Dagens PS

Kritiserade Kinas ekonomi – gick upp i rök. Dagens PS

Nyhetsveckan: Unga kineser i pension och rika boomers. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]