Dagens PS

Ukraina rustar upp: Snart tar dödsdrönarna över 

Ukraina
Snart kan “dödsdrönarna” fylla luftrummet (Foto: Francisco Seco/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 16 nov. 2024Publicerad: 16 nov. 2024

Ukraina massproducerar just nu autonoma drönare som inte bara är billiga och effektiva, utan också extremt svåra att stoppa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukrainas unga drönarindustri går på högvarv, rapporterar WSJ.

Begreppet “dödsdrönare” har dykt upp som en beskrivning av de autonoma små drönarna. Det är inte en överdrift: dessa små, snabba robotar är byggda för att lokalisera, navigera och slå till mot mål utan konstant mänsklig styrning. De är utrustade med sprängämnen som detonerar vid kollision, vilket gör dem till ett kraftfullt vapen på slagfältet.

Tekniken, som kallas för terminalstyrning, innebär att drönarna själva kan navigera de sista hundratals metrarna mot sitt mål – helt utan kontakt med piloten.

Det här är en stor fördel för Ukraina vars armé står inför en mäktigare motståndare både numerärt och materiellt. 

“Tekniken är inte ny, men kostnaden är det”, säger Lorenz Meier, grundare av företaget Auterion. 

Hans företag levererar minidatorer som styr drönarna – datorer inte större än en knytnäve, men tillräckligt smarta för att undvika både hinder och störningar.

Läs också: Ukraina: “Teknik från väst i ryska drönare”. Dagens PS

Billigt men effektivt

Enligt Dagens Nyheter har Ukraina nu byggt upp en egen kapacitet att tillverka fyra miljoner drönare per år. 

ANNONS

I landet har man byggt ett massivt ekosystem av små fabriker och verkstäder som specialiserat sig på olika delar. Propellrar, motorer och kameror tillverkas eller köps in från lågkostnadsländer som Kina, medan själva hjärnan – minidatorn – integreras med avancerad programvara. 

Resultatet? En fullt fungerande drönare för under 500 kronor styck.

Drönarföretaget Vyriy Drone, som grundades av 26-årige Oleksiy Babenko strax efter invasionen 2022, satsar på att hålla kostnaderna nere. Deras autonoma minidator kostar omkring 50 kronor att producera. Trots den blygsamma prislappen har de en träffsäkerhet på hela 90 procent när autopiloten tar över.

Deras effektivitet är redan dokumenterad.

I våras slog bland annat en ukrainsk drönaroperatör ut en rysk ammunitionslastbil genom några snabba knapptryckningar på en surfplatta. Autopiloten tog över och drönaren svepte snabbt ner mot målet.

Ukraina
Två ukrainska soldater styr drönare från ett skyddsrum nära Charkiv (Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Rysslands mardröm?

En av de största utmaningarna för drönare på slagfältet är rysk elektronisk störning, som kan bryta kontakten mellan piloten och drönaren. Men med autopilot-teknik har Ukraina hittat en lösning. 

När piloten aktiverar autopiloten tar drönarens inbyggda dator över och navigerar den till målet – helt utan att vara beroende av signaler. Den här förmågan gör det möjligt att attackera mål som tidigare varit oåtkomliga.

ANNONS

Dessutom kan en pilot kontrollera flera drönare samtidigt vilket öppnar dörren för användningen av drönarsvärmar.

Framtidens krigsföring?

Ryssland tillverkar förvisso också autonoma drönare, men Ukraina har varit snabbare på att ta tekniken från idé till verklighet, skriver WSJ. 

Ukrainas gedigna arbete har gjort att de idag är världsledande på drönare. ”Sverige är minst fem år bakom”, sa Henrik Paulsson på Försvarshögskolan till DN i september. 

I Ukraina används redan autonoma drönare i mindre skala och massproduktionen kan snart göra dem till ett avgörande vapen i konflikten.

Den 29-årige soldaten Dom, som tidigare stridit i skyttegravar, tycker att drönare är ett smartare sätt att kriga på:

“Nu skickar jag död till fienden från himlen och tar inte så mycket risker själv. Det känns som att man gör mer nytta med drönarna”. 

Dessa små, smarta och billiga maskinerna kan göra stor skada med minimal insats – något Ukraina nu hoppas ska förändra spelplanen, för gott. 

Läs mer: Ny krigs-era? Ukraina satsar på AI-drönare. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS