Dagens PS

Ukraina: Irans drönare är fulla med europeisk teknik

Ukraina
Ukrainas försvar har träffat en iransk Shahed-drönare över huvudstaden Kiev. Ukraina hävdar att de iranska drönarna är fulla av europeiska komponenter. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

De iranska drönare som använts i Rysslands senaste attacker mot Ukraina är fulla av komponenter från Europa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett hemligstämplat dokument från Ukraina, som den ukrainska regeringen skickat till sina allierade i Väst, hävdas att de iranska drönare som Ryssland använder innehåller europeiska komponenter, det rapporterar The Guardian.

Vill ha långdistansmissiler

The Guardian har tagit del av ett 47 sidor långt dokument som Ukrainas regering lämnade till G7-ländernas regeringar i augusti.

I dokumentet vädjar Ukraina om långdistansmissiler som kan attackera produktionsplatser i Ryssland, Iran och Syrien.

Enligt dokumentet har det under de senaste tre månaderna förekommit över 600 attacker mot ukrainska städer, med obemannade farkoster som innehållit västerländsk teknik.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Fem europeiska bolag

Det står i dokumentet att 52 elektriska komponenter tillverkade av västerländska företag har hittats i den iranska drönaren Shahed-131 och 57 sådana komponenter har hittats i Shahed-136.

Dokumentet anger fem europeiska bolag, inklusive ett polskt dotterbolag till ett multinationellt brittiskt bolag, som ursprungliga tillverkare av komponenterna.

“Bland tillverkarna finns företag med huvudkontor i sanktionskoalitionens länder: USA, Schweiz, Nederländerna, Tyskland, Kanada, Japan och Polen”, står det i dokumentet, skriver The Guardian.

ANNONS

Breddar produktionen

Iran har, enligt dokumentet, redan breddat sin produktion genom att använda en fabrik i Syrien som levererar till Ryssland. Produktionen av drönare flyttas till Ryssland, men Iran fortsätter att leverera komponenterna.

Enligt dokumentet försöker den iranska regeringen “distansiera sig från att förse Ryssland med vapen” och “kan inte hantera Rysslands efterfrågan och användningsintensiteten i Ukraina”, skriver The Guardian.

Föreslår missilangrepp

The Guardian skriver att bland förslagen på åtgärder som Ukraina föreslår sina västerländska allierade finns missilangrepp på produktionsanläggningarna för drönarna i Iran, Syrien och en potentiell produktionsplats i Ryssland.

“Ovanstående kan utföras av de ukrainska försvarsstyrkorna om partners tillhandahåller nödvändiga medel för förstörelse.”, står det i dokumentet, enligt The Guardian.

Vidare konstateras i dokumentet att den iranska produktionen av drönare har anpassat sig och använder tillgängliga, kommersiella komponenter samt att utbudet på dem är dåligt kontrollerat, eller inte alls kontrollerat.

Det finns alltså ingenting i dokumentet som tyder på att de västerländska bolag vars komponenter har identifierats har gjort någonting felaktigt.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Iranska drönare drivs av stulen västerländsk teknik Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]