U-båtspakten mellan USA, Australien och Storbritannien ska avskräcka Kina från att attackera Taiwan. Så här ser den nya planen ut.
U-båtar med kärnvapen ska hålla Kina borta
Mest läst i kategorin
Det trilaterala säkerhetspartnerskapet mellan USA, Storbritannien och Australien tillkännagavs 2021.
Det fick omedelbart hård kritik från Kina.
En talesman för Kinas utrikesdepartement sade omedelbart att pakten där de tre regeringarna ska samarbeta kring Australiens kärnkraftsdrivna ubåts-program ”undergräver regional fred och stabilitet”, och hävdade att den ”intensifierar kapprustningen”.
Flotta av u-båtar
De tre ländernas projekt, benämnt “Aukus”, går ut på att hjälpa Australien att utveckla en flotta av kärnkraftsdrivna attackubåtar.
Kina anklagade Aukus för att vara inriktat mot Kina och dess växande militära kapacitet.
Tjänstemän ur Joe Bidens administration förklarade då att partnerskapet “inte var inriktat mot eller syftade på något specifikt land”.
Senaste nytt
”Historiskt steg”
Joe Biden själv berömde pakten och sade att de tre länderna tagit det “historiska steget” att formalisera sin allians för att ”säkerställa fred och stabilitet i Indo-Stillahavsområdet på lång sikt”.
Under de år som gått sedan Aukus lanserades har spänningarna mellan Kina och Taiwan ökat markant.
Nu säger en ledande företrädare för amerikanska UD att kärnvapen-ubåtspakten ska avskräcka Kina från att attackera Taiwan, rapporterar Newsweek.
Vid ett digitalt event, anordnat av Center for a New American Security, CNAS, sade Kurt Campbell, biträdande utrikesminister i USA, att u-båtsprojektet mellan de tre länderna kan användas för att motverka kinesiska attacker.
USA: ”Avskräcker”
Aukus kan ”stärka fred och stabilitet” i regionen, ”inklusive sundet som skiljer Kina och Taiwan”, ansåg Campbell.
“Jag tror att balansen, den extra kapaciteten, kommer att bidra till att stärka avskräckningen mer generellt, jag tror att när Aukus har potential att ha ubåtar från ett antal länder som verkar i nära samordning är det effektivt”, sade Campbell.
”Enorma konsekvenser”
“Det har enorma konsekvenser i en mängd olika scenarier, inklusive omständigheter över sundet. Så jag skulle hävda att ett nära samarbete med andra nationer, inte bara diplomatiskt utan i försvarsvägar, stärker fred och stabilitet”.
Officiella tjänstepersoner från de tre länderna har varit tveksamma till att offentligt knyta ubåtsprojektet till ökande spänningar mellan Kina och Taiwan, vilket gör Campbells kommentarer uppseendeväckande.
Kina: ”Finns inget förbjudet”
Uttalandet kommer veckan efter att det kinesiska försvarsministeriets talesperson, överste Wu Qian, förklarat att ”Taiwan är Kinas Taiwan, och det finns inget som heter ”förbjudet och begränsat vatten” i Xiamen-Kinmen-området”.
Kina ser liksom tidigare Taiwan som en del av det egna territoriet och har utfäst sig att förena det med fastlandet, även om det måste ske genom våld.
De senaste veckorna har spänningarna mellan Kina och Taiwan ökat tydligt.
Två dog i fiskebåt
Kinmen, en ögrupp på andra sidan Taiwansundet som Taiwan administrerar som ett avlägset län, är tillräckligt nära för att ses med blotta ögat från den kinesiska hamnstaden Xiamen.
Kinmen har varit i fokus för förnyade spänningar över sundet, sedan en kinesisk fiskebåt voltade nära Kinmen efter att ha flytt från Taiwans kustbevakning.
Två personer ombord omkom.
Kina fördömde händelsen och satte bara dagar senare ut sin egen kustbevakning i området.
Läs mer:
Kinas försvarsutgifter skjuter i höjden. Dagens PS
Experter: Ny Taiwan-kris för USA i år. Dagens PS
Fyra döda efter jordbävning. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.