Nu vill Tyskland stärka sina affärsrelationer till Kina, deklarerar vice förbundskansler och ekonomiminister Robert Habeck.
Tysk minister vill stärka band till Kina
Mest läst i kategorin
Uttalandet om att Tyskland öppnar för stärkta band till Kina kommer efter att den tyska förbundskanslern Olaf Scholz gjort en “kontroversiell” resa på egen hand till Kina, rapporterar CNBC.
Under besöket träffade Scholz Kinas president Xi Jinping, som nyligen omvaldes för en tredje och femårig mandatperiod under det kinesiska kommunistpartiets kongress.
Robert Habeck, vice förbundskansler och ekonomiminister, säger nu att Kina är en viktig handelspartner men att Tyskland samtidigt måste inte en försiktig hållning.
Habeck: Vi är inte dumma
“Vi är en öppen marknad. Det betyder inte att vi är en dum marknad, så vi måste vara försiktiga”, säger Habeck till CNBC.
Det är inte fel att företag från Kina investerar i Tyskland, eller omvänt att tyska företag gör affärer i Kina, anser han.
Men Kina kan snabbt skifta från att vara “en pålitlig partner” till att vända sig mot dig, tillägger den tyska ekonomiministern och hänvisar till den energisituation som Tyskland och Europa hamnat i efter Rysslands invasion och krig i Ukraina.
Efter att Ryssland skruvat åt gaskranen har de europeeiska länderna fått vända sig till andra länder för att hindra en eskalation av energikrisen.
Olaf Scholz var på besök i Kina i början av november för att träffa president Xi Jinping.
Han är den förste G7-ledaren som besökt folkrepubliken Kina sedan början av covid-19-pandemin.
Senaste nytt
Kina-band väcker oro i den tyska regeringen
När det gäller affärsförbindelser mellan Tyskland och Kina är vissa industrier och sektorer inte lämpliga för det, exempelvis bör det undvikas inom hälsovårdstjänster, telekommunikation, energi och kritisk infrastruktur, anser Tysklands ekonomiminister Robert Habeck.
I den tyska regeringskoalitionen, som styrs av förbundskansler Olaf Scholz, har oro uttryckts över att Tyskland vill utöka sina kopplingar till Kina.
Kina anklagas återkommande för brott mot mänskliga rättigheter, och det är en av orsakerna till att länder tvekar att närma sig Kina, konstaterar CNBC.
Expert: Vi måste involvera Kina
Även landets stränga covid-restruktioner har fått företag och investerare att dra ner på sin Kinaexponering i den mån det är möjligt.
“Om vi ska garantera finansiell stabilitet globalt, om vi ska bekämpa pandemier, om vi ska lyckas i mot klimatförändringar, måste vi prata och diskutera med Kina” sade dock Arancha Gonzalez på PSIA vid Sciences Po till CNBC i samband med fredsforumet i Paris på lördagen.
Ett argument för Europa att prata med Kina är, anser hon, kärnvapenhotet.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.