Dagens PS

Två år av krig: "Ryssland förändrat i grunden"

Ryssland
Centrala Moskva – i ett Ryssland förändrat i grunden av två års krig i Ukraina, menar experter. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 23 feb. 2024Publicerad: 24 feb. 2024

Kriget i Ukraina har förändrat Ryssland i grunden, menar tre ledande experter. Här är de viktigaste punkterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Vladimir Putin fattade sitt beslut om en fullskalig invasion av Ukraina var det även startskottet för att förändra Ryssland i centrala avseenden.

Ett demokratiskt styre i Moskva har inte varit lika avlägsen sedan Sovjetunionens fall för 33 år sedan.

Det menar tre av Nordens främsta Rysslands-experter. De ser alla en i alla avseenden mer cynisk och hänsynslös regim i Moskva.

Värre förtryck

”Förtrycket kommer bli värre – särskilt efter att Putin fått presidentvalet i mars undanstökat. Då blir regimen alltmer aggressiv mot alla som kritiserar den”, hävdar Margarita Zavadskaya, forskare vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, till Yle.

Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut i Stockholm, ser ett ryskt samhälle som kommer att militariseras än mer.

”Vi kommer få se ett Ryssland som blir alltmer diktatoriskt. Det ökade förtrycket leder också till att regimen får allt svårare att veta vad befolkningen egentligen tänker. Det här ökar regimens osäkerhet”, menar hon.

ANNONS

Senaste nytt

Hotar med fronten

En viktig del blir att hålla de unga och studenterna tillbaka, påpekar hon.

”Med hotet om en enkelbiljett till fronten försöker man hålla den unga generationen i schack”.

ANNONS

En måttstock blir oppositionsledaren Aleksej Navalnys begravning.

Någon tidpunkt är ännu inte fastställd, kroppen inte överlämnad till hans familj och inget beslut fattat om var begravningen ska genomföras.

”Tillåter inget”

En parallell är mordet på den oppositionelle Boris Nemtsov 2015, då myndigheterna tillät stora minnesmarscher över hela Ryssland.

”Det är osannolikt att regimen tillåter några större ceremonier den här gången”, säger Jussi Lassila vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.

Att vi hittills inte sett några stora offentliga protester mot kriget i Ukraina är annars inte underligt, säger Margarita Zavadskaya.

”Vi förväntar oss inte att folk i Nordkorea eller Kina ska arrangera stora protester så varför kräver vi av ryssarna att de ska ställa sig på barrikaderna? Vi bör ha realistiska förväntningar. Och just nu är Putins regim stark”, konstaterar hon.

Nya mobiliseringar

Putin inleder sin femte period som Rysslands president efter det så kallade valet i mars.

ANNONS

Enligt den officiella propagandan går kriget i Ukraina enligt plan. Men en ny våg av mobiliseringar väntas under våren.

”Putins bild av läget i landet stämmer inte överens med verkligheten eftersom hans kansli enbart berättar det man tror han vill höra. Att mobilisera skulle sända chockvågor i det ryska samhället”, säger Jussi Lassila.

Samtidigt, menar analytikerna, har en majoritet av befolkningen accepterat regimens retorik om kriget och försöker leva sina liv så normalt som möjligt.

Inget Ukraina kvar

Hur Putins mål ser ut är däremot inget att tveka över, säger Carolina Vendil Pallin.

”Putin är övertygad om en seger efter ett krig där de båda folken ska sammansmälta för att återigen bli ett ryskt folk”, säger hon.

”Det är ett tydligt budskap till Ukraina om att det inte finns någon plats för ett självständigt Ukraina, eller ens en ukrainsk nation”, avslutar hon.

Zelenskyj: “Putin ett hot mot hela världen” – Dagens PS

Putin på väg – “Nato får inte gå i fällan” – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]