01 jan. 2025

Antal läsare idag: 58 306

Dagens PS

Tusen transporter stoppade vid ryska gränsen

ryska gränsen
Gränspostering mellan Finland och Ryssland. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 23 maj 2023Publicerad: 23 maj 2023

Den finska tullen har stoppat minst tusen transporter vid ryska gränsen. Samtidigt försöker olika krafter kringgå sanktionerna andra vägar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Exporten till Kirgizistan har stigit med nästan 3 000 procent på ett år och den till Kazakstan med 250 procent, sedan EU införde sina sanktioner mot Ryssland, rapporterar finska Hufvudstadsbladet.

“Det är klart att det förekommer att man kringgår sanktioner, det är klart. Varje gång Finland, EU eller amerikanerna träffar kollegor från Centralasien så tar vi upp den här frågan”, säger Mikko Kivikoski, biträdande avdelningschef för östavdelningen vid utrikesministeriet, till HBL.

Skjuter i höjden

Tullens statistik för januari och februari 2023 visar att exporten från Finland till åtminstone fem länder i Centralasien, skjutit i höjden jämfört med ett år tidigare.

“Det går till så att man exporterar varor från EU till Centralasien och efter det sker så kallad återexport, vilket betyder att exporten går vidare till Ryssland. Ur deras synvinkel är allt lagligt eftersom det finns en tullunion med Centralasien och det är frågan om EU-varor som kan röra sig fritt”, sammanfattar Kivikoski.

Det handlar om olika typer av produkter – telefoner, datorer, ekolod och snöskotrar är några exempel.

Men att det handlar om att kringgå sanktionerna mot Ryssland framgår av att två tredjedelar av exporten till de här länderna handlar om produkter som omfattas av sanktionerna.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

”Kringgår sanktionerna”

“En del kan bero på att man kringgår sanktionerna. Det finns potential till det, och vi har haft några sådana fall i rätten, där man har kunnat påvisa att man har haft som mål att kringgå sanktionerna”, säger Sami Rakshit, direktör för bevakningsavdelningen vid finska tullen.

ANNONS

“I ett fall visade man upp exportpappren till Kazakstan för oss, och vi gjorde en grundligare granskning av fordonet. Då hittade man importpapper som skulle visas upp för den ryska tullen, och det visade sig att de var på väg till Ryssland”, säger han.

Stoppat 1 000 vid ryska gränsen

Just nu pågår ungefär 400 förundersökningar i Finland om misstänkta brott mot sanktionerna.

“Vi har lyckats stoppa transporter med varor som lyder under sanktionerna nästan tusen gånger. Vi har skickat cirka 850 begäranden om utlåtande till utrikesministeriet. Och utöver det finns det vissa situationer där vi genast har kunnat konstatera att det är frågan om varor som lyder under sanktionerna. Det har skett dagligen under kriget”, säger Rakshit.

Samtidigt är det näst intill omöjligt för tullen att kunna slå fast var vissa transporter hamnar i slutänden.

Det gäller inte minst transporter landvägen genom Ryssland till de centralasiatiska länderna.

”Enskilda fall”

“I enskilda fall kan vi fråga om slutmålet, för att ta reda på om varorna de facto har nått slutdestinationen och deklarerats vid tullen i det landet. Men det handlar om enskilda fall, och systematisk kontroll finns inte. Hur varorna transporteras rent fysiskt, om de lastas av på vägen, eller lastas på på nytt till Ryssland – det är väldigt svårt att granska härifrån”, konstaterar Rakshit.

Läs även: Ryssar invaderar Ryssland: ”Sabotörer”

ANNONS

Läs även: Putins övergivna fiskevilla för 34 miljoner i Finland

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Edvard Lundkvist och Emma Fällman
Spela klippet

Så kan Trump-tullarna påverka dig

Donald Trumps föreslagna handelstullar har fått en av världens mest framstående ekonomer att dra paralleller till den stora depressionen. Simon Johnson, Nobelpristagare och professor vid MIT, menar att tullarna kan trigga en farlig nedåtgående spiral. USA:s tidigare president Donald Trump föreslår nu omfattande tullar på kinesiska varor, upp till 60 procent. För resten av världen […]