Turkiets försvarsexport ökade med 42 procent från 2020 till 2021. För vissa turkiska vapenföretag handlar de utländska kontrakten om 90 procent av intäkterna.
Turkiet bygger inflytande med drönare
Mest läst i kategorin
Turkiettillverkade drönaren Bayraktar TB-2 blev omtalad för sin förmåga att hjälpa ukrainska styrkor mot Rysslands inledande offensiv i Ukraina.
Men det är inte det enda område där Turkiet nu tar för sig inom vapenindustri.
Turkiets försvarsexport ökade med 42 procent mellan 2020 och 2021 och exportkontrakt står för 90 procent av intäkterna i vissa företag.
Det är en medveten strategi från början av 2000-talet när den turkiska regimen skapade en strategi för att bygga en modern och utbyggd försvarssektor, skriver CNBC.
Många affärer
Men drönare är inte det enda som lyfter Turkiets status inom den globala försvarsindustrin.
De senaste åren har ett stort antal internationella affärer landat hos landets försvarsföretag.
2022 slog Turkiet rekord med en försvarsexport värd 4,4 miljarder dollar. I år siktar den turkiska regimen på att nå en export på 6 miljarder dollar. De siffrorna ska sättas i relation till att omsättningen för hela den turkiska vapenindustrin förra året var 10 miljarder dollar.
Senaste nytt
Medveten strategi
Det här är en del i en strategi från början av 2000-talet när man formulerade en strategi för en modern och självgående försvarssektor, som även skulle bidra till att stärka Turkiets inflytande utomlands.
Och även om Turkiets fotavtryck på området internationellt jämfört med länder som USA, Ryssland och Kina, har man fått stor uppmärksamhet för exempelvis just Bayraktar-drönaren.
I dag används den förutom i Ukraina även i Libyen, Syrien och i konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien.
”Stärker banden”
Försäljning av vapen och teknik, särskilt drönare, “har hjälpt att förbättra banden” internationellt, skriver Atlantic Council, särskilt med “stater som Kazakstan, Kirgizistan, Turkmenistan och Azerbajdzjan, och till och med etablera nya band med olika andra länder som Polen, Saudiarabien och Tunisien.”
Försäljningen stärker även Turkiets inflytande i Gulfstaterna och Europa.
Under Idex, Mellanösterns största vapenmässa som hölls i februari i Abu Dhabi, var Turkiets närvaro omöjlig att missa.
Enorma paviljonger under turkisk flagg visade upp allt från pansarlastbilar och drönare till automatgevär, taktisk utrustning och laserstyrda missiler.
”Betydande efterfrågan”
“Det finns en betydande internationell efterfrågan från Mellanöstern, från Asien, från Europa. Även med kriget i Ukraina försöker Turkiet göra sitt bästa för att stödja med utrustning, inklusive med UAV och landplattformar, sade Alper Öziblen, ordförande för det turkiska försvarsföretaget Pavo Group, till CNBC på Idex.
“Informationsteknik är en viktig del av försvarssektorn och vi positionerar oss inom den domänen,” tillade han.
Det kan man se i siffror. Investeringarna i forskning och utveckling inom Turkiets försvarssektor “ökade nyligen med 30 procent”, enligt Atlantic Councils rapport.
Fyller lagren
En konsekvens av de stora leveranserna från Nato-länder till Ukraina är att många av den har svårt att hålla sina egna vapenlager.
Turkiska vapentillverkare säger att de är bokade för de kommande åren med order för att hjälpa till att fylla på Natos lager.
”Kriget mellan Ukraina och Ryssland har skapat en enorm efterfrågan. Vi fördubblar redan vår tillverkningskapacitet bara för att möta efterfrågan , säger Emin Öner, styrelseordförande för det turkiska försvarsföretaget Assan Group, till CNBC.
Balansgång
Alla Turkiets försvarsföretag levererar inte vapen till Ukraina. Bland dem som gör det, kommenterar vissa, som Baykar, inget offentligt.
Turkiets regering genomför en noggrann balansgång mellan Ukraina och Ryssland.
Det innebär att man har upprätthållit förbindelserna med Moskva och erbjudit ett nytt hem för många ryssar som flyr från sanktioner.
Ansvar för Ukraina
Pavo Groups styrelseordförande Alper Öziblen har dock synen på Ukraina klar, utan balansgång.
För honom är det en stolthet att förse Ukraina med vapen.
“Om behöver lite know-how, kunskap, för specifika system, överför vi det till dem gratis,” säger han.
“Det är ett slags ansvar. Det är mer än affärer för oss, faktiskt. Ukraina är viktigare än affärer.”
Läs även: Så gav en turkisk drönare Ukraina övertaget mot Ryssland
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.