Dagens PS

Tunga orosmoln över svensk skogsindustri

Svensk skogsindustri (Foto: Skogsindustrierna / Emil Nordin)
Flera faktorer ökar pressen på en redan pressad svensk skogsindustri. (Foto: Skogsindustrierna / Emil Nordin)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 16 apr. 2025Publicerad: 16 apr. 2025

Svensk skogsindustri exporterade varor för över 185 miljarder kronor 2024 och bidrar med hundratusentals jobb. Ändå är det något som skaver i skogen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter år av optimism ser läget dystrare ut än på länge – och framgången hotas nu av både starkare krona och global politisk oro.

Skogen upplevs kanske inte som skör. Men just nu balanserar skogsindustrin på slak lina. De tunga segmenten – sågade trävaror, massa och papper – möter en kombination av höga kostnader, vikande efterfrågan och geopolitisk turbulens.

ANNONS
Svensk skogsindustri
Utmaningarna växer för svensk skogsindustri. (Bild: Skogsindustrierna / Dag Hallén, Värmskog)

Och även om exporten fortsätter att leverera miljardbelopp till svensk ekonomi, blir det allt tydligare att gränsen för vad den klarar närmar sig. Frågetecknen växer kring industrins långsiktiga konkurrenskraft.

Läs även: Gigantiskt metallfynd kan bli “en game changer” för EU. Dagens PS

Svensk skogsindustri och rollen i svensk ekonomi

  • 140 000 personer arbetar inom svensk skogsindustri.
  • 185 miljarder kronor – så stort var exportvärdet 2024.
  • 80 procent av produktionen exporteras.
  • 93 miljoner ton CO₂e i klimatnytta – mer än Sveriges utsläpp.
  • 66 procent av fjärrvärmen kommer från skogsbränslen.
  • 70 procent av Sveriges yta är täckt av skog.

Varningssignaler i sågverken

Efterfrågan på svenska trävaror är den lägsta sedan 90-talskrisen. Under fjolåret var det framför allt Europa som höll siffrorna uppe, men nu mattas även de marknaderna av. Hemmamarknaden svajar och produktionen har fått hålla igen, rapporterar Skogsindustrierna i sin rapport Så går det för skogsindustrin.

ANNONS

“2024 och möjligtvis inledningen av 2025 bjöd på optimismom framtiden. Nu fördunklas dock vårsolen kraftigt av omvärldshändelserna och framtiden ter sig mer och mer osäker. Branschen pressas fortsatt av ett högt kostnadsläge och ansträngd råvarutillgång, vilket påverkar lönsamheten – inte minst i spåren av en relativt svag efterfrågan inom vissa segment”, skriver branschorganisationen i rapporten.

Ett ljus i mörkret är att produktionsnivån trots allt höll sig stabil under 2024 – mycket tack vare exportframgångar under andra halvåret. Frågan är bara om den trenden håller i sig.

En starkare krona och risken för en global lågkonjunktur väcker oro i branschen.

En starkare krona försämrar konkurrenskraften och riskerar att stänga dörrar till viktiga marknader. Det kan snabbt slå hårt mot sågverken – som redan pressas av skenande kostnader och svag byggaktivitet i Sverige.

ANNONS

Senaste nytt

Europa svajar – Kina överraskar

Även på massamarknaden märks motvinden. Produktionsvolymerna för årets inledning är ned med 1,7 procent, och pappers- och kartongförsäljningen har tappat på bred front, särskilt i Europa och Asien.

Ett undantag är Kina – där exporten av svensk marknadsmassa har ökat med hela 37 procent.

Kinas roll som räddningsplanka är dock dubbelbottnad. Dels är landets köpbeteende notoriskt spekulativt. Dels innebär beroendet av en enskild marknad ökad sårbarhet. Även USA har ökat sina köp, men står fortfarande för en relativt liten andel av den totala massavolymen.

Svensk skogsnäring oroas av en osäker och utmanande framtid. (Bild: Canva)
Svensk skogsnäring oroas av en osäker och utmanande framtid. (Bild: Canva)
ANNONS

På papperssidan är bilden dyster. Produktionen föll med 4,7 procent i början av 2025, och försäljningen har minskat i samtliga produktsegment.

Ett undantag är hemmamarknaden Sverige, där konsumtionen faktiskt steg med åtta procent, främst på grund av ökat behov av förpackningsmaterial i detaljhandeln.

Handelsbråk kastar skuggor över svensk skogsindustri

Till detta kommer det ständigt föränderliga spelet kring internationella handelsrelationer. USA:s president Donald Trump har nyligen signalerat att trävaror är en strategisk fråga.

Skogsindustrins aktörer är oroliga – inte bara för eventuella tullar, utan för politikens signaler. Om trä blir en geostrategisk fråga riskerar hela värdekedjan att påverkas, särskilt i en sektor där frihandel är en förutsättning för lönsamhet.

Stark krona – svag framtid

Skogsindustrins kanske största utmaning ligger dock på hemmaplan – i valutakursen. Den svenska kronan har länge varit svag, vilket gynnat exporten. Men med fortsatt förstärkning ser framtiden betydligt tuffare ut.

En starkare krona innebär att svenska varor blir dyrare för utländska köpare. Det hotar hela affärsmodellen för en bransch där mer än 80 procent av produktionen går på export.

Det slår direkt mot marginalerna – i ett läge där kostnaderna redan rusat.

ANNONS

Välkomnar höjning av ROT-avdraget

Skogsindustrierna meddelar i ett pressmeddelande att man välkomnar regeringens beslut om att tillfälligt höja ROT-avdraget från 30 till 50 procent.

“Vi har haft den lägsta efterfrågan på trävaror i Sverige sen 90-talskrisen. Den svenska marknaden blir än mer viktig när vi ser en osäker omvärld och skakiga globala marknader”, säger organisationens vd Viveka Beckeman och tillägger:

“I ljuset av detta är höjningen välkommen och bidrar till att upprätthålla en nödvändig aktivitetsnivå i en hårt pressad bransch. Att bygga om, till och på ger uppdrag till hela värdekedjan.”

Svensk skogsindustri – en sektor med dubbel betydelse

Trots motvinden är skogsindustrins roll i svensk ekonomi fortsatt enorm. Närmare 140 000 personer arbetar i sektorn, och skatteintäkterna räcker till att finansiera motsvarande 30 000 jobb i välfärden. Dessutom spelar industrin en nyckelroll i Sveriges klimatarbete.

Enligt Naturvårdsverket stod industrin 2024 för en klimatnytta på hela 93 miljoner ton CO₂e – mer än dubbelt så mycket som landets totala utsläpp. Det handlar dels om skogens naturliga koldioxidupptag, dels om att träprodukter ersätter fossilintensiva alternativ.

Men även klimatfördelen kräver långsiktigt stabila marknader. Därför följer branschen nu valutautveckling, räntenivåer och geopolitiska signaler med stor nervositet.

Läs även: Små skogsägare oroliga för EU-regelverk. Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS