President Donald Trump har ifrågasatt USA:s roll i säkerhetspakten med Japan, vilket lett till reaktioner från den japanska regeringen.
Trump pressar Japan – ifrågasätter försvarsavtal


Mest läst i kategorin
Efter veckor fyllda av kontroversiella uttalanden om internationella relationer riktas nu strålkastarljuset mot Japan.
Enligt Newsweek har president Donald Trump ställt frågan varför USA fortsätter att skydda sin allierade Japan.
Enligt honom gynnas Japan ekonomiskt av avtalet utan att behöva bidra med militärt stöd.
“Det är orättvist”
Enligt Aftonbladet har Trump tidigare sagt att USA:s säkerhetspakt med Japan måste förändras eftersom den är orättvis.
“Om någon attackerar Japan så ger vi oss på dem och är i striden med full styrka, i praktiken. Om någon skulle attackera Förenta staterna behöver inte de (japanerna) göra det. Det är orättvist”, sa han redan vid G20-mötet i Osaka under sin första mandatperiod.
Säkerhetspakten slöts efter Japans kapitulation i andra världskriget. Den innebär att USA lovar att försvara Japan och i gengäld får behålla militärbaser på japansk mark.
Men för Trump har detta avtal länge symboliserat en snedfördelning, där Japan enligt honom vinner stort ekonomiskt medan USA bär hela det militära ansvaret.
Senaste nytt
“Ett intressant avtal”
Under ett möte i Vita huset valde Trump att återigen kritisera det säkerhetsavtal som binder USA och Japan.
“Vi har ett mycket intressant avtal med Japan”, sa han. “Vi måste skydda dem, men de behöver inte skydda oss”.
“Vi måste skydda Japan – och förresten tjänar de en förmögenhet på oss ekonomiskt”.
Orden skapade genast rubriker och satte press på den japanska regeringen.

Som svar betonade regeringens talesman Yoshimasa Hayashi på fredagen enligt NDTVWorld att Japan fortfarande litar på att USA kommer att hedra sitt åtagande enligt de två ländernas säkerhetsavtal.
Uttalandet markerar en tydlig signal om Japans förväntningar på Washington att fortsätta stå fast vid de långvariga överenskommelserna, särskilt med tanke på de cirka 54 000 amerikanska militärer som är stationerade i Japan, mestadels på Okinawa.
Missa inte: Sayonara framgång – Trump mörkt moln för japanska affärer. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Parallellt med säkerhetsfrågorna är ekonomiska spänningar i fokus.
Tokyos ekonomi-, handels- och industriminister Yoji Muto befinner sig i USA för att diskutera de förestående tullarna på stål och aluminium, vilka Trump tidigare sagt ska införas nästa vecka utan undantag.
“Det är viktigt att noggrant studera det specifika innehållet i dessa (tariff)åtgärder och deras inverkan”, sade Muto till reportrar och uttryckte hopp om att hans resa skulle bli en “win-win” för båda nationerna.
Världens kritik tilltar
Men Trumps uttalanden har inte bara rört upp känslor i Japan. Kinas utrikesminister Wang Yi varnar för att USA:s agerande riskerar att förvärra globala spänningar.
“Det här är inte hur en ansvarsfull stormakt beter sig”, sa han i skarpa ordalag.
Samtidigt hotar Kina med motåtgärder om Washington fortsätter sin nuvarande linje.
Alltmedan spänningarna ökar, ställs frågor om USA:s globala roll på sin spets.
Med Japans handelsminister under skrivande stund befinner sig på plats i Washington för att förhandla om tullar och med Kinas varningar i bakgrunden, ser världen ett nytt kapitel i det redan ansträngda spelet om internationella maktbalanser.
Läs även: Nyhetssvepet: Kina varnar USA – vill ni ha krig ska ni få det. Dagens PS
Läs även: Så laddar Kina för handelskriget mot USA. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.