Den tidigare konfliktfyllda relationen mellan Ryssland och USA har inte hindrat dem från att samarbeta när det gäller bemannade rymdfärder till den Internationella rymdstationen (ISS).
Trots konflikten - Ryssland och USA samarbetar i rymden
Mest läst i kategorin
Den ryska rymdstyrelsen Roscosmos har meddelat att länderna kommer att fortsätta assistera amerikanska NASA med “Cross-flights” i projektet fram till och med 2025.
“Cross-flights” innebär att besättningar från flera länder placeras ombord på samma rymdfarkost.
Roscosmos avser att alltid ha minst en egen representant i den ryska sektionen av ISS och åtminstone en NASA-representant i den amerikanska sektionen.
USA och Ryssland samarbete är avgörande
Beslutet fattades “för att upprätthålla tillförlitligheten hos ISS som helhet.” ISS, som sköts upp 1998, är en symbol för samarbete mellan USA och Ryssland efter det kalla kriget och rymdkapplöpningen.
Beskedet kommer efter NASA:s meddelande att Ryssland kommer att förbli ombord på ISS fram till 2028.
Generaldirektören för Roscosmos, Yuri Borisov, hade tidigare sagt att Ryssland skulle dra sig tillbaka från ISS “efter 2024” för att fokusera på att skapa sin egen rymdstation.
NASA hade förberett sig för Rysslands avfärd med planer som sträckte sig från att dra tillbaka astronauter från ISS till att fundera över hur man skulle kontrollera ISS om Ryssland tar bort sina styrraketer.
NASA har förbundit sig att upprätthålla ISS fram till minst 2030.
Trots andra konflikter verkar rymden vara en plats där samarbete fortfarande är möjligt mellan de två stormakterna.
Relaterade artiklar:
NASA planerar bygga hus på månen. Dagens PS
NASA-rapport: UFO ska analyseras med AI. Dagens PS
Chefredaktör och ansvarig utgivare.
Chefredaktör och ansvarig utgivare.