Arbetsgivarna har nu krupit till korset och går med på 23 procents lönelyft – de högsta någonsin, hos Stellantis biltillverkare i USA. men facket är inte nöjda.
Trots 23 procents lönelyft – utökad strejk på bilfabriker
Mest läst i kategorin
De tre företag som gick ut i strejk för över en månad sedan på grund av lönedespyter börjar närma sig ett nytt kollektivavtal.
Det säger företrädare för industriarbetarfacket The United Auto Workers. De menar att förhandlingarna närmar sig ett slut och därmed kan strejken snart avbrytas.
23 procents lönelyft – facket vägrar
Men trots att Jeeptillverkande Stellantis, som är ett av de tre bolagen, erbjuder 23 procents lönelyft över 4 år, är man inte redo att skriva under från fackets sisda.
“Det är här extremt välmående företag och de kan ge mer”, säger fackbasen Shawn Fain i Detroit.
Men arbetsigivarna håller inte med. Marginalerna för löneförhöjningar är rekordsmå menar de. Men de stigande levnadsomkostnaderna i form av både inflation och bolåneräntor har fått fackföreningarna på krigsstigen.
Strejken har pågått i sex veckor, och nu hotar facket att utöka strejken snarare än att återgå till jobbet.
Anledningen är att man från fackligt håll tror att man kan få ännu bättre villkor, även om man välkomnar de 23 procenten i lönelyft som en “bra början”. Det rapporterar Wall Street Journal.
Senaste nytt
Rostbältet
De andra två företagen som drabbats av arbetsnedläggelse är General Motors och Ford Motor. Alla tre har tillverkning i Detroit.
Strejken påverkar sedan midnatt den 15 september lokal tid vid GM, Ford och Jeeptillverkande Stellantis bilfabriker i Ohio, Missouri och Michigan.
Totalt omfattas 146 000 anställda av kollektivavtalen som ska förhandlas.
Läs mer om lönelyft:
Nepp: 20 procents lönelyft ratas – strejken vidgas ut – Dagens PS
Storstrejk på Tesla i Sverige – Dagens PS
Strejken växer – Fords största fabrik stängd – Dagens PS
Strejk i hela bilindustrin: Rostbältet kräver 40 procent – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.