Dagens PS

Trendbrott: Födelsetal ökar i Sydkorea – så gick det till

Födelsetalen ökar i Sydkorea.
Sydkorea, som har världens lägsta födelsetal, vänder trenden för första gången på 9 år. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 22 jan. 2025Publicerad: 22 jan. 2025

Sydkorea har under lång tid haft världens lägsta födelsetal, men nu ser landet ut att bryta den negativa trenden. För första gången på nio år väntas en ökning av antalet nyfödda, enligt färska myndighetsdata.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakom uppgången ligger en återhämtning i antalet giftermål, efter att många par skjutit upp sina bröllop under pandemin.

Under perioden januari till november 2024 föddes 220 094 barn i Sydkorea, en ökning med tre procent jämfört med samma period föregående år. Det är en vändning från 2023, då födelsetalen sjönk med 7,7 procent och landets fertilitetstal nådde rekordlåga 0,72 barn per kvinna. I Sverige är motsvarande siffra runt 1,4.

Låga födelsetal – Många höginkomstländer har födelsetal långt under den så kallade ersättningsnivån på 2,1 barn per kvinna. Exempel: Sydkorea (0,72), Japan (1,26), Italien (1,24).

Åldrande befolkning – Andelen äldre ökar snabbt, vilket skapar ekonomiska utmaningar med färre yrkesverksamma som försörjer pensionärer.

Ekonomiska incitament – Länder som Frankrike och Sverige har infört generösa föräldraförmåner för att stimulera barnafödandet, med viss framgång.

Höga levnadskostnader – Dyra bostäder, osäkra anställningar och krav på hög utbildning gör att många unga skjuter upp familjebildningen.

Invandring som lösning – Vissa länder, som Kanada och Australien, har ökat arbetskraftsinvandringen för att kompensera för låga födelsetal och brist på arbetskraft.

Äktenskapet styr födelsetalen

Den ökade nativiteten sammanfaller med en kraftig uppgång i antalet giftermål. Mellan januari och november 2024 steg antalet registrerade äktenskap med 13,5 procent till 199 903 – den största årliga ökningen sedan 1980. Sambandet mellan äktenskap och barnafödande är starkt i Sydkorea, där barn utanför äktenskapet fortfarande är ovanligt.

Enligt en statlig undersökning från 2023 motsatte sig 62,8 procent av befolkningen barn utanför äktenskapet, även om siffran sjunkit från 77,5 procent för ett decennium sedan. Det sociala stigmat kring ensamstående föräldraskap gör att många par väntar med att skaffa barn tills de är gifta.

Läs mer: Drakens år inte tillräckligt för att rädda Kina. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Politisk kris och statliga incitament

Den positiva utvecklingen sker i kölvattnet av en rad regeringsåtgärder för att höja födelsetalen. Den nu avsatte presidenten Yoon Suk Yeol kallade den demografiska situationen för en ”nationell kris” och lanserade ett stödpaket för nygifta.

ANNONS

Bland annat infördes en skattereduktion på 500 000 won (cirka 350 dollar) per person för par som gifter sig mellan 2024 och 2026.

Trots incitamenten är experter skeptiska till att ekonomiska morötter kan vända trenden långsiktigt. Sydkorea har en utpräglad arbetskultur med långa arbetsdagar, dyra bostäder och höga kostnader för barnomsorg – faktorer som gör många unga tveksamma till att skaffa familj.

Kina ser liknande trend

Den sydkoreanska födelsetrenden speglas även i grannlandet Kina, där födelsetalen ökade med 5,8 procent under 2024. Även där har försenade äktenskap efter pandemin påverkat utvecklingen.

Om Sydkoreas födelsetal fortsätter att stiga återstår att se. De fullständiga siffrorna för 2024 presenteras den 26 februari.

Läs även: “Kärlekskurser” ska lösa Kinas bebiskris. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS