Dagens PS

Tre teorier: Därför är Kinas försvarsminister försvunnen

kinas
Vad har hänt den kinesiska försvarsministern? (Foto: Andy Wong/AP).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 19 sep. 2023Publicerad: 19 sep. 2023

Tre veckor har gått och Kinas försvarsminister är fortfarande försvunnen. Här är de olika teorierna om vad som kan ha hänt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan kunde Dagens PS rapportera om att Kinas försvarsminister Li Shangfu gått upp i rök.

Senast han syntes till var den 29 augusti, och under sin frånvaro har han missat flera viktiga möten, med både Singapores och Vietnams försvar.

Kinas regering har vägrat att kommentera försvinnandet.

Spekulationerna om vad som kan ha hänt är många – vi reder ut teorierna.

Kinas regering utreder korruption

Enligt nyhetsbyrån Reuters har den kinesiska ministern, tillsammans med åtta andra högt uppsatta tjänstemän, blivit föremål för en utredning om korruption.

Även USA:s underrättelsetjänst har dragit liknande slutsatser.

Det är tidigare känt att Kinas ledare Xi Jinping tagit i med hårdhandskarna mot korruption bland ministrar och statsanställda.

Däremot borde han vid det här laget redan ha ersatt toppskiktet i landet med regimtrogna personer, då han tillträdde presidentposten för över tio år sedan, skriver The Guardian. Li Shangfu var ny minister i regeringen, och tillträdde så sent som i våras.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Utrensning av oönskade personer

Många har ifrågasatt om korruption i landets toppskikt ens kan vara möjligt.

Däremot är det känt att Xi Jinping rensar bort högt uppsatta personer ur det kommunistiska partiet som av någon anledning inte passar in.

“Försvinnanden i toppskiktet är inte bra för partiet, men de är inte oväntade” säger Olivia Cheung, forskare vid kinesiska institutet i London, till The Guardian.

Hon menar att partiet ständigt är på jakt efter – och gör sig av med – personer, för att kunna bygga upp ett parti som är disciplinerat och effektivt.

Sanktioner från USA

Tidigare arbetade Li Shangfu som chef över Kinas militära vapendivision och under den tiden blev han föremål för sanktioner från Washington.

Detta sedan USA anklagat honom för inblandning i köp av vapen från Rysslands största vapenexportör.

Vissa analytiker menar att sanktionerna kan ha gett Li Shangfu en skjuts i karriären, och att han därför erbjöds tjänsten som försvarsminister i Xi Jinping:s regering.

ANNONS

Peking kan ha utnyttjat Li Shangfu:s position som försvarsminister för att få USA:s sanktioner mot landet hävda. De kan också ha utnyttjat den för att försöka återuppta kommunikationen mellan de båda ländernas försvarsministrar, tror analytiker.

Läs även: Mysteriet med Kinas försvunna försvarsminister

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]