Det var bara timmar ifrån total kollaps, och Bank of England räddade i sista stund brittiska pensioner. Personal på den brittiska centralbanken jobbade dygnet runt för att få till en lösning.
Timmar från kollaps – pensioner räddades i sista stund
Mest läst i kategorin
Efter att Liz Truss och Kwasi Kwarteng 23 september presenterar sin infama “minibudget” är det nära att brittiska pensioner får ta smällen. Flera pensionsfonder hamnar på ruinens brant, och får så kallade “margin calls”, alltså upplysning om att de måste sätta in mer pengar.
Brittiska pensioner i riskzonen
Den brittiska centralbanken, Bank of England, kliver in efter en massiv försäljning av brittiska statsobligationer, “gilts”. Man inför ett tvåveckors köpprogram av statsobligationer, och skjuter upp försäljning till den sista oktober.
Att brittiska pensioner hamnar i riskzonen hänger på att många LDI, liability driven investment funds, investerar i “gilts”, statsobligationer. Många sådana fonder ägs av “final pension schemes”, som betalar ut pensioner.
Fonder på negativt värde
När värdet på statsobligationer sjunker tvingar det LDI-fonderna att likvidera en stor del av obligationerna med långa löptider enligt CNBC. Förutsatt att inte värdet sjunker snabbt är det möjligt att genomföra.
“Banken får information av ett antal LDI-fondchefer att, som utdelningen ser ut, kommer ett flertal LDI-fonder att hamna på ett negativt nettoandelsvärde”, säger Jon Cuncliffe, vice riksbankschef enligt CNBC.
Risk för hela ekonomin
Följden av det blir att fonderna får lov att sälja statsobligationer i stor skala, och det orsakar en nedåtgående spiral. Hela den brittiska ekonomin hamnar då i gungning.
Bank of England och finansdepartementet arbetar dygnet runt för att lösa krisen. På morgonen den 28 september godkänner finansdepartementet riksbankens räddningsplan.
Läs även: Brittiska finansministern backar – sänker inte skatten för rika
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.