I Afghanistan är det nu över 18 månader sedan de internationella styrkorna lämnade Kabul, och talibanerna tog tillbaka makten. Men de unga krigarna som nu styr landet längtar tillbaka till “jihad”.
Talibaner deppar ihop av kontorslivet: "Saknar jihad"
Mest läst i kategorin
Det är inte så lätt att styra ett land. Och kul är det inte heller. Iallafall om man ska tro de heliga krigarna i Talibanernas led, som efter åratal av krig mot den USA-ledda internationella ockupationen tagit över kontrollen över Afghanistans stat.
Kontorslivet är inte någon dröm för gerillakrigarna från landsbygden.
MISSA INTE: Riksbankens strypkoppel dras åt – Experten: inte sista gången
Men att gå från att föra ett gerillakrig mot utländska ockupanter till att bli en kontorsnisse är sitt eget sorts helvete för de heliga krigarna.
“Man gör samma sak varje dag”, säger en talibankrigare.
Det rapporterar Afghanska Analysnätverket som släppt en rapport om landets nygamla härskare. De har intervjuat flera av talibanerna som fått flytta från sina byar ute på landsbygden, där de fokuserade sina liv på krigsföring och att ducka för drönarattacker, till att sitta framför en dator.
Så här säger en 24-årig talibankrigare i rapporten:
“Talibanerna brukade vara oreglerade, men nu sitter vi på en och samma plats, bakom ett skrivbord med en dator dygnet runt, sju dagar i veckan”, säger Huzaifa.
Han brukade vara krypskytt. Nu jobbar han på en polisstation.
Slitigt på jobbet
“Livet har blivit så slitigt, man gör samma sak varje dag”.
De flesta av hans kollegor hade aldrig sett Kabul, Afghanistans huvudstad, innan maktövertagandet 2021. Och det var ett tufft uppvaknande.
En annan talibankrigare, 27-årige Kamran som nu jobbar som mellanchef på inrikesministeriet, säger att han “saknar jihad”, enligt rapporten.
Senaste nytt
Storstadsliv
Två ytterligare problem som talibanerna från landet ogillar med det nya livet vid makten är trafiken och hyrorna i storstan.
Omar Mansur, 32 var också motståndskämpe. Men nu plågas han inte av drönare, utan av långa köer på väg till och från jobbet.
“I fjol var det okej, men i år har det blivit allt mer trafikstockning”, säger han.
Omar Mansur tjänar 180 dollar i månaden, inte ens 2000 kronor. Trots att han är chef på en statlig myndighet har han inte råd att flytta sin familj till staden, berättar han.
Läs mer om kontorslivet:
Fyra egenskaper som gör introverta till tillgångar på jobbet
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.