När Europa är nervöst inför en Trump-seger i USA:s presidentval ser Kina en möjlighet att splittra väst. Här är den nya kinesiska taktiken.
Taktiken: Så vill Kina splittra väst
Mest läst i kategorin
Kinas utrikesminister Wang Yis budskap vid säkerhetskonferensen i München i helgen var tydligt.
“Oavsett hur världen förändras kommer Kina, som ett ansvarsfullt stort land, att hålla sina huvudprinciper och politik konsekventa och stabila och fungera som en stark kraft för stabilitet i en turbulent värld”, sade Wang.
Samtidigt förklarade han att Kina och Europa borde “hålla sig borta från geopolitiska och ideologiska distraktioner” och arbeta tillsammans.
Vill utnyttja läget
Översatt till klartext ser Kina en ny möjlighet när en potentiell Donald Trump-vinst i det amerikanska presidentvalet tornar upp sig som en möjlighet som gör europeiska ledare nervösa.
Samtidigt ger det perspektivet en möjlighet till en splittring i väst, mellan EU och USA, som Kina har alla ambitioner i världen att utnyttja.
Kina har dessutom ekonomiska skäl att skapa en bättre relation till EU.
EU:s hot om fler ekonomiska sanktioner mot kinesiska företag passar illa i ett läge när Kina riskerar att gå på knäna ekonomiskt och få siffror pekar i rätt riktning.
”Inte berett ändra sig”
“Wangs budskap till sina europeiska värdar är att geopolitiska skillnader inte bör tillåtas komma i vägen för nära samarbete”, säger Noah Barkin vid tankesmedjan GMF hos CNN.
”Vad han inte säger är att Kina inte är berett att ändra de positioner och politik som oroar européerna mest, nämligen dess fördjupade relation med Ryssland”.
Kina och Ryssland har fördjupat sin inbördes relation sedan den ryska invasionen av Ukraina.
Kina går en balansgång mellan det faktum att man är en ekonomisk livlina för Ryssland och den yttre bild av opartiskhet man vill förmedla.
Vill ha ”stabilitet”
Wang försökte återigen ge den bilden i München.
“Ryssland är Kinas största grannland”, sade Wang och upprepade tidigare uttalanden om att deras relation inte är en allians och inte “inriktar sig mot någon tredje part.”
”Ett förhållande mellan Kina och Ryssland som växer stadigt … möter de två ländernas gemensamma intressen” och “tjänar den strategiska stabiliteten i Asien-Stillahavsområdet och världen”, sade han.
Wangs ambition i Europa är nu att stabilisera relationen till enskilda EU-länder och stärka de ekonomiska banden – och i det sammanhanget utnyttja osäkerheten inför USA:s presidentval.
Trump en trumf
”I sina europeiska möten kan Wang använda Trump-faktorn för att påpeka att det inte är i de europeiska ländernas bästa att ställa sig helt på USA:s sida”, menar Liu Dongshu, biträdande professor vid City University of Hong Kong.
“Wang Yi kan påpeka att om Trump blir president kommer det att bli problem om Europa inte har en bra relation med Kina. Han vill övertala de europeiska länderna att vara mer neutrala,” säger Liu.
”Värsta mardrömmen”
Liu för stöd av andra analytiker.
“Kinas värsta mardröm är en enad transatlantisk front kring handel, teknik och säkerhet. Kina kommer att använda Trumps ord för att förstärka budskapet i europeiska huvudstäder att Washington inte är en pålitlig partner”, sammanfattar Noah Barkin vid GMF.
Handlarna fick rätt – Kinas börser stiger – Dagens PS
Ukraina till Kina: Hjälp oss skapa fred! – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.