Teslas vd Elon Musk är mannen som varken räds att lägga näsan i blöt eller skräda orden. Senast i en intervju med Financial Times där han erbjöd sin lösning på konflikten mellan Kina och Taiwan. Här är kan du ta del av de båda ländernas replik.
Taiwan till Elon Musk: "Frihet och demokrati inte till salu"
Mest läst i kategorin
Som världsledare av i dag behöver du aldrig be om råd från Elon Musk. Håller du bara lite koll på den excentriske motormogulens Twitter-konto är du garanterad en strid ström av potentiella lösningar på globala problem. Vissa mer radikala än andra.
Ett bra exempel på det är förra veckans tweet där Musk presenterade sina förslag på hur kriget mellan Ryssland och Ukraina bör lösas. Ett utfall som mötte kritik sedan förslaget innefattade att Kiev skulle ge upp territorium till Moskva, skriver BBC.
Ris och ros från Kina och Taiwan
Sedan dess har Musk även hunnit uttala sig om ännu en infekterad konflikt, den mellan Kina och Taiwan. I en fredagsintervju med Financial Times sade Musk utan omsvep att Taiwan borde bli “en speciell administrativ zon i Kina”.
Givet hans förslag var han även optimistisk inför en tillfredsställande lösning mellan de båda länderna. Ett uttalande som snabbt mottog både ris och ros från länderna i fråga och kommer i en tid då elbilstillverkaren precis slagit nytt försäljningsrekord i Kina.
Från Kinas sida var tongångarna odelat positiva, vilket landets ambassadör i USA gjorde gällande. Dock under förutsättningen att “Kinas suveränitet, säkerhet och utvecklingsintressen är garanterade”.
Frostig replik från Taiwan
Desto frostigare blev repliken från Taiwan, vars ambassadör Hsiao Bi-khim i Washington skrev på Twitter:
“Taiwan säljer många produkter, men vår frihet och demokrati är inte till salu.”
Hsiao förtydligade även att alla varaktiga förslag som rör Taiwans framtid måste fattas på fredlig basis, utan tvång. Huruvida det även innefattar inblandning från aktörer som Musk framgick dock inte.
Självmordshandling för Elon Musk
Att det kan vara problematiskt för Musk och hans affärsintressen att uttala sig i dessa frågor kan däremot diskuteras. Det menar Shihoko Goto, chef för geoekonomi och Indo-Stillahavsföretag vid Wilson Center i Washington, USA, som påminner om att Twitter är förbjudet i Kina.
“Så om han investerar i Twitter kommer hans företag troligen inte att kunna verka i ett Taiwan som kommer att vara under press eller under Kinas tumme. Det skulle vara en självmordshandling från Elon Musks sida”, säger Goto.
Nu väntar världen med spänning på Elon Musks nästa tweet.
Läs även: Tesla körde rakt ner i diket på börsen
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.