Medan Sverige ökar takten i upprustningen pekar nya rapporter på att Ryssland, trots sanktioner och ekonomiska svårigheter, rustar snabbare än väntat.
Sverige växlar upp – men Ryssland varvar oss


Mest läst i kategorin
Frågan blir nu om den svenska satsningen är tillräckligt realistisk för att möta den ökade säkerhetspolitiska risken.
Rysslands snabba militära upprustning överraskar väst. Trots omfattande internationella sanktioner och västligt stöd till Ukraina växer den ryska militärkapaciteten fortare än den ukrainska.
Ett Ryssland, som många analytiker avfärdat som ekonomiskt sargat och på gränsen till kollaps, visar en förmåga att snabbt ställa om till en renodlad krigsekonomi.
Läs mer: USA:s fredsplan: Ryssland får igenom nästan allt. Dagens PS
Under ytan finns flera orsaker till Rysslands överraskande styrka. Bland annat har landet utvecklat “skuggflottan” och stärkt relationer med länder utanför västblocket, vilket hjälpt Ryssland att kringgå sanktioner och hålla sin ekonomi flytande.
Sveriges gröna framgång – ny säkerhetsrisk?
Samtidigt som satsar stort på den gröna omställningen, särskilt i områden som Norrbotten, pekas utvecklingen paradoxalt nog ut som ett potentiellt säkerhetshot. Utvecklingen öppnar dörrar för utländska aktörer att få kontroll över kritisk infrastruktur.
“Vi ser att utländska aktörer är mycket aktiva, och Sverige måste vara vaksamt”, säger experter i SVT:s granskning av regionens säkerhetsläge.
För Sveriges del innebär det att säkerhetsaspekten måste integreras bättre i den ekonomiska expansionen för att inte skapa sårbarheter när det globala säkerhetsläget förvärras.
Senaste nytt
Ryssland trotsar sanktionerna – rustar snabbare än väntat
I Ukraina ser situationen förstås annorlunda ut. Trots enorma mängder västligt bistånd och militärutrustning halkar Ukraina efter i kapprustningen med Ryssland.
Uppgifter från Yle visar att Ryssland, tack vare flexibilitet och minimal byråkrati, har lyckats växla över till krigsekonomi effektivare än vad väst hade räknat med.
“Västvärlden underskattade Rysslands kapacitet att omvandla sin ekonomi för krigsproduktion. Sanktionerna har inte haft den effekt många hoppades på”, säger en militäranalytiker i Yles artikel.
Skillnaden i rustningstakt mellan Ryssland och Ukraina väcker frågor om vår egen förmåga att hantera liknande utmaningar.
Kan Sverige hänga med i kapprustningen?
För Sveriges del blir den avgörande frågan om det går att matcha Rysslands hastighet och effektivitet i militär återuppbyggnad. Försvarsförmågan måste vara realistisk – det räcker inte att bara visa en abstrakt vilja att rusta upp.
En försvarssatsning som inte håller jämna steg med hotbilden riskerar att bli meningslös. Frågan handlar inte bara om att försvara sig och sina allierade hjälpligt vid ett krig, utan om att bygga en trovärdig försvarsförmåga som avskräcker från angrepp.
I praktiken innebär det att politiker och försvarsledning måste prioritera effektivitet, genomförbarhet och realism framför symboliska åtgärder och löften om framtida satsningar.
Upprustningen måste vara konkret och tydlig – annars riskerar Sverige att bli efter när stormakterna kör om. Och vi behöver utse ägare av kritisk infrastruktur med stor omsorg.
Läs även: Från paria till guldkalv – försvarsindustrins revansch. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.