Dagens PS

Sverige slår tillbaka mot rysk desinformation

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Mikael Tofvesson, avdelningschef på Myndigheten för psykologiskt försvar som jobbar mot desinformation
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Mikael Tofvesson, avdelningschef på Myndigheten för psykologiskt försvar som jobbar mot desinformation. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 aug. 2023Publicerad: 11 aug. 2023

Sverige har beslutat att det är nödvändigt att slå tillbaka mot den tsunami av desinformation om behandlingen av muslimer som de senaste månaderna har eldat på högljudda protester.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, har blivit Sveriges första försvarslinje i den ihållande informationsattacken från utlandet, det skriver New York Times.

Ryssland sprider desinformation

MPF bildades den första januari 2022 och dess uppgift är att stärka samhällets förmåga att hantera vilseledning och desinformation, det skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Enligt tjänstemän på myndigheten har den ryska regeringen riktat in sig mot Sverige i en samlad onlinekampanj för att misskreditera Sverige och undergräva försöken att gå med i Nato.

Nu har myndigheten gått ut och öppet anklagat Ryssland för att utnyttja de senaste protesterna mot koranbränningar för att försena Sveriges anslutning till Nato.

ANNONS

Senaste nytt

Försenar Sveriges Natoanslutning

Upprördheten över koranbränningarna har fått genomslag genom invändningar mot Sveriges Natoanslutning från Natomedlemmen Turkiet.

Mikael Tofvesson, verksamhetschef på MPF, har i en intervju sagt att de ryska försöken att förstärka den globala reaktionen online var på en aldrig tidigare skådad nivå.

Han syftade specifikt på en protest utanför Stockholms största moské den 28 juni.

ANNONS

Fler kämpar mot desinformation

De senaste åren har även andra länder kämpat för att motverka operationer med utländsk påverkan, Frankrike har exempelvis bildat en liknande myndighet.

Men nu står Sverige i frontlinjen i en kamp om landets säkerhet, dess sociala sammanhållning och demokratiska grundval.

Rysslands invasion av Ukraina, som lett till Sveriges beslut att söka medlemskap i Nato, har gjort att Sverige hamnat i Rysslands skottglugg.

Hantering av informationsangrepp

Arbetet med MPF skulle kunna bli en modell för hur demokratiska regeringar kan slå tillbaka, eller en symbol för hur ineffektiva de är mot resoluta auktoritära ledare, skriver New York Times.

Sedan valet har statsminister Ulf Kristersson lett en koalitionsregering. Han har sagt att “stater och statsliknande aktörer” “aktivt utnyttjar” protesterna i Sverige.

I slutet av juli sade han i ett uttalande med Danmarks ledare att Sverige står inför “den allvarligaste säkerhetssituationen sedan andra världskriget”, det skriver New York Times.

Både i Sverige och i andra länder har frågan om hur man ska hantera informationsangrepp blivit allt större och det ställer traditionen av tolerans för det fria ordet mot de faror som skadlig desinformation online utgör.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Påverkanskampanj kan försämra bilden av Sverige Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]