Den amerikanska synen på Sverige har svängt. Sverige-bilden är därmed en annan i dag och det finns tre specifika anledningar till det.
Sverige: Ett nytt land i USA:s ögon
Mest läst i kategorin
I USA har det länge funnits en bild av Sverige som ett fredligt land med en fungerande välfärd. Intellektuella och liberaler har dessutom sett oss som ett land som hittat en balans mellan kapitalism och socialism.
”Det har funnits en fascination kring den svenska modellen, hur kapitalet och arbetarrörelsen kunnat samarbeta”, säger Carl Marklund, docent i nordiska studier.
På uppdrag av Svenska institutet har han skrivit rapporten ”Sverigebilden i USA -historia, händelser och mekanismer”.
Radikal förändring
Rapporten konstaterar att bilden av Sverige i USA förändrats radikalt.
Vi sågs som ett lyckat exempel när det gällde välfärd och arbetsmarknad, men när Sverige från slutet av 1990-talet började privatisera välfärden påverkade det även bilden av Sverige.
”Man kan så klart diskutera vad som faktiskt gjordes, men oavsett så påverkade det bilden av Sverige”, säger Carl Marklund.
Nu har nästa stora skifte skett som påverkar samma bild.
”När Sverige nu lämnat neutralitetspolitiken och ansökt om medlemskap i Nato och välfärdssystemet inte är så starkt som det varit påverkas bilden”, konstaterar Marklund.
Senaste nytt
Instämmer i bilden
Det finns en tredje orsak och det är, inte oväntat, den politiska och mediala fokuseringen på kriminalitet och invandring.
”De största skillnaderna från tidigare är i dag diskussionerna om kriminalitet och problem kring integration eller mångkultur. Sverige ses fortfarande på sina håll som ett föregångsland, men allt fler utländska bedömare tycks instämma i den ganska självkritiska samhällssynen som råder här hemma sedan några år”, menar Carl Marklund.
Trollfabriker påverkar
Inte bara Sveriges agerande utan även kampanjer från ryska trollfabriker och islamistiska grupper påverkar, menar docenten.
”Över tid har det ofta handlat om att olika värderingar påverkat synen på Sverige, i undantagsfall har det rört sig om enskilda händelse. Då har det varit till exempel på senare tid kampanjer runt omhändertaganden enligt LVU”.
Mest positivt, trots allt
Ändå är glaset mer halvfullt än halvtomt vad avser Sverige-bilden hos amerikanerna, nu och tidigare, enligt Carl Marklund.
”Då såväl som nu överväger den i grunden positiva bilden. När ett land målas ut som utopi blir det också attraktivt att hitta det som går emot bilden, man vill slakta den heliga dalahästen”, avslutar han.
Läs även:
Bilden av Sverige – ett tveeggat svärd – Dagens PS
Sverigebilden förbättras – Elon Musk berömmer – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.