Dagens PS

Studie: Skydda 1,2 procent av jorden – stoppa utrotning

En fjällräv som starkt hotas av att utrotning.
Fjällräven är en av de arter i Sverige som är stark hotad av utrotning enligt WWF. (Foto:TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 25 juni 2024Publicerad: 25 juni 2024

Enligt en ny studie kan avsättning av ytterligare 1,2 procent av världens mark som naturreservat vara avgörande för att skydda hotade växt- och djurarter från utrotning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Globalt sett finns redan ett gemensamt mål att skydda 30 procent av världens yta till 2030 för att skydda hotade djur från klimatförändringar, föroreningar och förlusten av sina livsmiljöer.

Toppmöte i Colombia

I oktober kommer beslutsfattare från hela världen att samlas vid ett FN-toppmöte i Colombia för att diskutera strategier för att hinna uppnå målet, skriver Reuters.

Studien syftade till att identifiera områden med högst värde i hopp om att de ska inkluderas i dessa skyddsplaner, säger Carlos Peres, medförfattare till studien och expert på bevarandeekologi vid University of East Anglia i Storbritannien.

“De flesta länder har faktiskt ingen strategi”, säger Peres.

ANNONS

Senaste nytt

Utrotning 100 gånger snabbare

Antalet arter som risker att utrotas går allt snabbare. Med normal takt försvinner ungefär 200 arter av ryggradsdjur per 10 000 år.

Så många har nu försvunnit på bara 100 år.

Det innebär att utdöendehastigheten är ungefär 100 gånger snabbare än den normala takten.

ANNONS

En av huvudorsakerna till att arter utrotas i dag är att människan omvandlar naturliga skogsområden, gräsmarker och våtmarker till jordbruksmark.

Jakt och fiske

Förutom omvandling av naturområden till jordbruksmark utgör överexploatering av arterna, där vi jagar och fiskar i för hög takt, ett betydande hot.

Andra faktorer som bidrar till utrotning är klimatförändringar, spridningen av invasiva arter och sjukdomar samt olika former av föroreningar.

En dyr utmaning

Den nya studien föreslår nu att ge skydd för en yta på närmare 1,6 miljoner kvadratkilometer – ungefär en femtedel av USA.

De skulle också betyda att över 16 825 platser globalt som är hem för sällsynta och hotade arter skyddas utöver de redan 16 procenten som redan har en viss skyddsnivå.

En väldigt kostsam och svåröverkomlig åtgärd enligt forskare.

“Tiden är inte på vår sida eftersom det kommer att bli allt dyrare och svårare att avsätta ytterligare skyddade områden”, säger Peres.

ANNONS

Studien uppskattade att det skulle landa på 263 miljarder dollar att förvärva de nya områdena – utan hänsyn till underhållskostnaderna för att bevaka reservaten.

Tropikerna viktigt

Ungefär tre fjärdedelar av de platser som föreslås för skydd är belägna i tropiska skogar, vilka räknas som de mest biologiskt mångfaldiga ekosystemen på jorden.

Filippinerna, Brasilien och Indonesien är några av länderna som rymmer mer än hälften av dessa platser av högt värde för bevarande.

Ryssland har det största enskilda området av högt värde.

Forskarna studerade endast land- och sötvattensekosystem, utan att inkludera hav eller marina skyddade områden.

De exkluderade också ryggradslösa djur från sin forskning.

Läs mer: Klimatförändringar ger konstigt väder – överallt. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS