Dagens PS

Studie: Ny teknik avgörande för klimatet – men tiden är knapp

Mer infångning och lagring av koldioxid krävs
Illustration av CCS-tekniken vid anläggningen Sleipner, där koldioxid lagrats djupt under Nordsjön utanför Norges kust sedan 1996. (Illustration: Chalmers)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 14 okt. 2024Publicerad: 14 okt. 2024

En ny studie från Chalmers och universitetet i norska Bergen visar vad vi måste göra för att klara Paris-avtalet om klimatet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det behövs en kraftigt ökad avskiljning och lagring av koldioxid för att vi ska klara klimatavtalet från Paris.

Det slår en ny studie, ledd av Chalmers och universitetet i norska Bergen, fast.

Utan stora insatser kommer tekniken inte att växa nog snabb för att hålla den globala temperaturökningen under två grader, konstaterar man.

Och även med stora insatser är det ”osannolikt” att tekniken hinner byggas ut tillräckligt snabbt för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.

Viktig roll

I fokus för studien står CCS-tekniken – Carbon Captura and Storage – som alltså handlar om att fånga in koldioxid och lagra den djupt under jord.

CCS spelar en viktig roll i många strategier för att minska den globala uppvärmningen, inte minst i Sveriges planer för att nå netto noll utsläpp år 2045.

Ändå används koldioxidlagring ännu på ytterst få platser i världen.

”Våra resultat visar att det krävs stora insatser för att överbrygga klyftan mellan de demonstrationsprojekt som finns och den massiva utbyggnad som behövs om CCS ska kunna begränsa klimatförändringarna”, säger Jessica Jewell, docent vid Chalmers.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Räcker inte

Studien visar att det under 2000-talet inte går att binda mer än 600 gigaton (Gt) koldioxid med CCS. 

”Vår analys står i kontrast till många av klimatpanelen IPCC:s (Intergovernmental Panel on Climate Change) klimatstrategier som i vissa fall kräver att uppemot 1 000 gigaton koldioxid avskilts och lagrats år 2100”, säger Tsimafei Kazlou, doktorand vid universitetet i Bergen och studiens försteförfattare.

Även om det finns ambitiösa planer för CCS är det tveksamt om dessa är genomförbara. För cirka 15 år sedan misslyckades nästan 90 procent av de planerade projekten. Om andelen projekt som misslyckas är lika stor som den varit historiskt kommer kapaciteten 2030 att vara högst dubbelt så stor som i dag, vilket skulle vara otillräckligt”, säger Tsimafei Kazlou.

Kan vara inom räckhåll

”Den goda nyheten är att om CCS kan växa lika snabbt som andra koldioxidsnåla tekniker har gjort, skulle 2-gradersmålet vara inom räckhåll, men det blir med en hårsmån. Den dåliga nyheten är att 1,5-gradersmålet sannolikt fortfarande skulle vara utom räckhåll”, säger Jessica Jewell.

Läs mer:

Grönt ljus från EU: Får satsa 34 miljarder. Dagens PS

Norges CCS-projekt snart klart – men oklart läge för Sverige. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]