Det var stillastående på flygplatser, tåg- och busstationer över hela Tyskland på måndagen. Detta då fackförbunden Verdi och EVG anordnat en 24-timmars strejk – den största i landet på decennier.
Största strejken i Tyskland på decennier
Mest läst i kategorin
Europas största ekonomi, Tyskland, plågas av rejält rusande inflation med högre levnadskostnader med framför allt prisökningar på mat och energi.
Hur kostnaderna för det hela ska fördelas är arbetsgivare och fackförbund knappast överens om. Fackförbunden menar att avsevärda löneökningar är en “fråga om överlevnad” för tusentals arbetare, rapporterar Reuters.
Verdi kräver löneökningar på 10,5 procent och EVG 12 procent.
Arbetsgivarna varnar å sin sida för att högre löner för transportarbetare skulle resultera i höjda priser och skatter för att kompensera skillnaden. De vill också undvika en löneöknings-spiral som driver på inflationen ytterligare. De anser också att strejken i sig slår mot ekonomin.
“Miljontals passagerare som är beroende av bussar och tåg lider av denna överdrivna strejk”, sa en talesperson för Deutsche Bahn på måndagen.
“För att vara tydlig: För att förhindra att inflationen blir bestående via arbetsmarknaden krävs att anställda accepterar vettiga löneökningar och att företag accepterar vettiga vinstmarginaler”, säger Joachim Nagel, ordförande för Tysklands centralbank, Deutsche Bundesbank
Läs även: ”Massiva störningar” på fredag – flygplatsstrejk hotar
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.