Från januari träder EU:s nya regel, med syfte att minska plastnedskräpningen, i kraft. Tidigare har vi fått fastsatta plastkorkar och sugrör av papper – vid årsskiftet kommer nästa steg för en renare plastindustri.
Störiga korkar och mosiga sugrör – nu träder nästa EU-lag i kraft
Mest läst i kategorin
Regeln är en del av unionens strategi för att skydda miljön och minska plastavfallet som ofta hamnar i naturen. EU:s regler fortsätter att skruvas upp och beröra fler områden.
Men den svenska erfarenheten har redan väckt diskussioner om lösningarnas effektivitet och praktiska konsekvenser.
EU:s strategi mot engångsplast
- Mål: EU:s direktiv om engångsplast syftar till att minska plastnedskräpning och främja en cirkulär ekonomi.
- Förbud: Engångsartiklar som plastbestick, sugrör och bomullspinnar har förbjudits sedan 2021.
- Krav på design: Från januari 2024 måste korkar vara fastsatta på plastflaskor för att undvika att de hamnar i naturen.
- Minska plastavfall: Medlemsländer ska minska konsumtionen av plastprodukter och öka insamlingen av återvinningsbart material.
- Resultatmål: Unionen hoppas uppnå en betydande minskning av plastföroreningar till 2030.
Denna strategi är en del av EU:s bredare klimatmål och övergång till hållbar resursanvändning.
Källa: EU
EU:s steg mot mindre plastavfall
De fastsatta korkarna ingår i ett större initiativ där EU tidigare har infört förbud mot engångsartiklar som plastbestick och sugrör. Målet är att minska plastmängden i miljön och skapa en mer hållbar framtid, rapporterar tyska Chip.de.
Nästa steg, som träder i kraft vid årsskiftet, är att alla PET-flaskor måste innehålla minst 25 procent återvunnen plast.
Läs även: “Grön innovation riskerar att drunkna i ESG-rapportering”. Realtid
Senaste nytt
Vänjer sig vid störiga lösningar
I Sverige har vi haft fastsatta korkar sen något år tillbaka, och erfarenheterna visar att många konsumenter snabbt vande sig vid den nya designen.
Enligt Sveriges Radio har dock vissa konsumenter klagat på att de nya korkarna kan leda till mer spill vid användning, vilket visar på en del praktiska utmaningar med förändringen.
Samtidigt lyfter experter fram att problemet med plastavfall är komplext och kräver fler åtgärder än enbart designförändringar.
En del av en lösning
Med de nya reglerna hoppas EU minska plastavfallet och dess negativa påverkan på miljön. Kritiker menar dock att åtgärden bara är ett första steg och att mer omfattande insatser behövs för att minska plastproduktionen globalt.
För konsumenterna innebär den kommande förändringen en omärkbar omställning, men den ökade andelen återvunnen plast är en viktig del av EU:s strategi för att öka återvinningen.
Läs mer: Plastavfallet – omöjligt uppdrag för EU? Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.