Det har återigen börja svänga rejält i debatten om Brexit i Storbritannien, och opinionen håller på att vända, menar experter.
Storbritannien börjar att tänka om angående Brexit
Mest läst i kategorin
Mer än sex år efter att ha röstat för att lämna EU, står Storbritannien inför en långvarig lågkonjunktur, en djup kris med ökade levnadskostnader, samt brist på arbetskraft.
I förra veckan förutspådde regeringen år av högre skatter och nedskärningar av offentliga utgifter i sitt så kallade “Autumn Statement”.
Och den dystra prognosen har gjort att debatten om Brexit åter är på tapeten, skriver Bloomberg.
Bara en dag efter att de tvingats acceptera stora förändringar i finanspolitiken, fick brexitörerna läsa i Sunday Times att ledande personer i premiärminister Rishi Sunaks regering, söker en närmare relation med EU.
En relation som tidningen beskriver som “schweizerlik”.
Upprörda känslor
Språket i Sunday Times gjorde de mest hårdföra brexitörerna mycket upprörda, då de är emot allt som kan äventyra landets nyvunna handelsfrihet.
Finansminister Jeremy Hunt, lär privat uttryckt att Storbritannien bör ingå ett närmare handelsavtal med EU – i linje med artikeln i Sunday Times – menar flera högre regeringstjänstemän enligt Bloomberg.
Det är det första tecknet på ett internt missnöje inom Sunaks läger, men en högre tjänsteman menar att Hunt varit för oförsiktig med sitt yttrande.
En talesman för Hunt avböjde att kommentera.
Personer i Hunts närhet menar att hans uttalanden blivit feltolkade i media.
Senaste nytt
Förändringens vindar
Men Hunts tonläge reflekterar förändringar i britternas attityd till Brexit.
En ny undersökning visar att 57 procent av britterna är emot Brexit. Undersökningen övervakades av John Curtice vid Stanford University, som menar att den visar “ett gradvis minskat stöd” för Brexit.
“Regeringen är helt enkelt inte populär längre, och med varje 18-årig ny väljare ökar stödet för EU”, sa han.
Också en mätning av YouGovPlc i förra veckan visar att så många som 56 procent av befolkning är emot Brexit, och 19 procent ångrar att de röstade för Brexit.
Brexit delar fortfarande
Trots det minskade stödet för Brexit hos invånarna, är sprickan mellan de båda lägren så pass stor, att premiärministern i måndags tvingades till ett uttalande.
Under mitt ledarskap kommer Storbritannien inte att underhålla relationer med Europa som förlitar sig på anpassning till EU:s lagar”, sa Sunak på Confederation of British Industrys årliga konferens.
Regleringsfrihet, är en viktig möjlighet för Brexit, sa han.
En som dock var skeptiskt till Sunaks uttalande var Simon Clarke, före detta bostads- och kommunminister.
I ett WhatsApp-meddelande som Bloomberg tagit del av, skriver han till de konservativa ledamöterna i parlamentet att finansdepartementet “länge haft en ambition” att anpassa Storbritannien till EU:s regler, för att säkra tillgången till EU:s marknader och den ekonomiska fördelen det medför.
Oavsett debatten om Brexit, är inte de mest hängivna anhängarna samma kraft de en gång var.
Läs också: Rishi Sunaks budget: smygavgifter och hyvling
Vill du läsa mer om vad som händer i världen? Så här enkelt tar du del av Dagens PS nyhetsbrev.