Kan du tjäna pengar på klimatkrisen? Klyftan mellan ambition och verklighet ger investerare en chans, men det är långt ifrån en säker vinst. Här är vad du behöver veta.
Stora pengar i klimatpolitiken – men inte utan risker
Mest läst i kategorin
Många är de; regeringarna som kämpar för att uppnå nollutsläpp till 2050.
Detta har lett till enorma möjligheter för de som vågar satsa rätt.
I Reuters förklarar Felix Martin hur klimatkrisen öppnar upp för ett nytt slags makroarbitrage – och varför det inte är en säker vinst.
Klyftan mellan mål och verklighet
Regeringar världen över har satt upp ambitiösa mål för att nå nollutsläpp till 2050. Men det finns stora utmaningar som kan hindra dessa planer från att bli verklighet.
Här finns en möjlighet för investerare att utnyttja skillnaden mellan politiska löften och ekonomiska, fysiska och geopolitiska realiteter.
Enorma ekonomiska krav
För att uppnå målen för nollutsläpp krävs gigantiska investeringar.
Internationella energibyrån (IEA) uppskattar att det behövs 1,7 biljoner dollar i årliga investeringar i ren energi, medan McKinsey Global Institute menar att den siffran borde vara runt 9,2 biljoner dollar per år.
Det här är en enorm ekonomisk börda, särskilt för rika länder som förväntas ta på sig lejonparten av kostnaderna.
Fysiska begränsningar
Det finns också betydande fysiska hinder.
Energiomvandlingskommissionen varnar för att bristen på befintlig infrastruktur för utvinning och raffinering av viktiga råmaterial som litium och kobolt kan skapa stora utbudsbrister.
Dessutom finns det fortfarande ingen storskalig industriell teknik för att producera grundläggande material som stål och plast utan att generera koldioxid.
Geopolitiska utmaningar
Geopolitiken komplicerar situationen ytterligare.
Länder som Kina, Ryssland och Iran står för nästan 40 procent av de globala koldioxidutsläppen från energi, och deras strategiska intressen kan stå i konflikt med internationella klimatmål.
Dessutom är frågan om klimaträttvisa en känslig punkt – hur kan rika länder, som själva blev rika genom fossila bränslen, förvänta sig att utvecklingsländer ska avstå från att vandra samma väg?
Marknadens reaktion
Finansiella marknader har redan börjat anpassa sig till dessa realiteter.
Investeringar i ren energi har sett en nedgång medan traditionella energiföretag har gått starkt framåt.
Det är en signal om att marknaden kanske redan har diskonterat att många regeringar inte kommer att nå sina nollutsläppsmål.
Samtidigt kan förändringar i ekonomiska, teknologiska och geopolitiska förutsättningar göra att regeringar faktiskt lyckas nå sina klimatmål, vilket skulle eliminera arbitragemöjligheten.
Slutsatsen?
Det finns inga säkra vinster i klimatkrisen.
Läs också:
Oljeindustrin har frodats trots Bidens klimatpolitik. Dagens PS
Förödande kritik mot EU:s klimatpolitik. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.