Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar för växande hot från Ryssland och Kina. “Vi lever i en farligare värld”, säger han.
Stoltenberg: Nato kan höja kärnvapenberedskapen
Mest läst i kategorin
I en intervju med The Telegraph avslöjar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att alliansen överväger att sätta fler kärnvapen i beredskap i Europa för att möta hotet från Ryssland och Kina.
Stoltenberg menar att vi måste vara öppna med vår kärnvapenarsenal för att skicka ett tydligt budskap till potentiella fiender.
Hotet från Kina och Ryssland
Stoltenberg lyfter särskilt fram Kina som en växande kärnvapenmakt.
Han varnar för att Kina kan ha upp till 1 000 kärnvapenstridsspetsar redan år 2030, vilket skulle innebära att Nato kan komma att stå inför två kärnvapenförsedda motståndare – Ryssland och Kina.
“Detta har konsekvenser”, säger han och understryker behovet av att anpassa Natos strategier för att möta dessa hot.
Senaste nytt
Modernisering och förberedelse
För att möta dessa utmaningar pågår en modernisering av Natos kärnvapenarsenal.
USA uppgraderar sina kärnvapenbomber i Europa och europeiska allierade investerar i nya flygplan för Natos kärnvapenuppdrag.
Storbritannien, som har sin egen kärnvapenarsenal, spelar en särskild roll i denna strategi.
Stoltenberg poängterar också vikten av ökat försvarssamarbete bland Natos medlemsländer.
Trots att många allierade tidigare har haft svårt att nå försvarsmålen på två procent av BNP, ser Stoltenberg nu att fler länder kommer att nå detta mål i år.
“En farlig värld”
“Vi lever i en farligare värld”, säger Stoltenberg, och betonar vikten av att Nordamerika och Europa står enade genom Nato.
Han avslutar med att varna för att ett nederlag för Ukraina skulle göra Nato och dess allierade mer sårbara och tvinga fram ännu större försvarsutgifter i framtiden.
Läs också: Vittnen: Grekisk kustbevakning mördar migranter. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.