Släng er i väggen, danskar, norrmän och finländare. Stockholm är Nordens bästa stad, slår Oxford Economics fast.
Stockholm är Nordens bästa stad enligt Oxford Economics
Mest läst i kategorin
Oxford Economics är ett företag som beskriver sig som världsledande inom globala prognoser och kvantitativ analys för företag och myndigheter. På tisdagen släppte de sitt index över världens bästa städer 2024 med Stockholm på en hedrande 14:e plats.
Det är bäst i Norden – en placering före Köpenhamn i Danmark (15) som är fyra placeringar före Oslo, Norge (19). Helsingfors i Finland hamnar på plats 38. Göteborg tar sig in på plats 48 som den femte nordiska staden. Malmö hamnar på plats 79.
Ingen svaghet för Stockholm
Indexet räknas ut genom betyg i fem kategorier, ekonomi, humankapital, livskvalitet, miljö och styrning.
“Över de fem kategorierna i vårt index, så är Stockholm bland de mest välrundade. Stadens styrka ligger i dess förmåga att inte ha någon påfallande svaghet i någon av våra kategorier”, skriver Oxford Economics.
Varje stad får tre styrkor och tre svagheter i indexet. Stockholms styrkor är enligt Oxford Economics låga utsläpp, många huvudkontor för företag och starka medborgerliga friheter. Svagheterna är hög varians i både temperatur och nederbörd (vilket förväntas bli värre på grund av klimatförändringar) samt höga bostadskostnader och svår bostadsmarknad
New York nummer 1
För Göteborg noteras en anmärkningsvärt hög levnadsålder, men också en anmärkningsvärt åldrande befolkning. De höga utsläppen från den exportberoende industrin är också något som skiljer “Sveriges framsida” från huvudstaden.
Världens bästa stad enligt rapporten är New York i USA, följt av London i Storbritannien och San José i USA. Tokyo tar fjärdeplatsen, men är också den enda asiatiska stad på topp 40 på listan som domineras av Nordamerika och Europa.
Läs även: Chefsekonomen som satte kronor på Taylor Swift i Stockholm (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.