Många tar det lite extra försiktigt på otursdagen, fredagen den 13:e. I januari inträffade en sådan otursdag och i oktober är det dags igen. Men dagen är inte så otursdrabbad som myten antyder.
Statistik visar: Är fredagen den 13:e en otursdag?
Mest läst i kategorin
Kanske är det just för att folk tar det extra lugnt den dagen. Men av någon anledning är det ganska få olyckor som inträffar på fredagen den 13:e.
Det visar siffror från Folksam som jämfört statistik från de senaste 10 åren.
MISSA INTE: Då faller inflationen till ynka 1 procent
Tvärtemot skrönan
“Tvärtemot skrönan hävda att det inte är någon otursdag jämfört med övriga fredagar”, säger Folksam.
Miljontals skador har drabbat svenskarna genom åren. Baserat på statistiken har försäkringsbolaget gått igenom praktiskt taget alla skador som anmälts för allrisk-, bil- och personförsäkringarna.
På helgen inträffar i regel fler olyckor än på veckodagarna då de försäkrade ofta är upptagna med att jobba och gå i skolan – samt täcks av arbetslivsförsäkringar som Afa, exempelvis.
Senaste nytt
Färre drabbade
Fredagar sticker ut som en otursdag i veckan. Men just när fredagen inträffar på den trettonde i månaden är det inte värre än andra dagar.
Snarare är det färre som drabbas.
Minskat antal skadade över tid
“Till skillnad mot folktron kan vi se att folk inte är mer otursförföljda på fredag den trettonde, tvärtom så har antalet skador som anmälts till oss just den dagen minskat de senaste åren. Kanske är det så att människor är lite försiktigare den dagen”, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.
För bilolyckor är det samma trend: Fredag den trettonde sjunker antalet skador jämfört med vanliga fredagar.
Nästa fredag den trettonde inträffar den andra veckan i oktober.
Läs mer om Fredagen den 13:e:
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.