Josef Stalin var sur för att han inte fick vara med på Nazitysklands kapitulation. Därför firar Ryssland “segerdagen” den 9 maj.
Stalin var sur – därför firar Ryssland "segerdagen"
Mest läst i kategorin
Ryska trupper marscherar i Moskva och Rysslands president Vladimir Putin håller tal på röda torget på tisdagen. Det handlar om “segerdagen”, en av de viktigaste ryska nationaldagarna som uppmärksammar segern i det “Stora fosterländska kriget” – segern mot Nazityskland och Adolf Hitler.
Direkt efter kriget uppmärksammades dagen, men firandet blev allt med nedtonat när Sovjetunionen blev Ryssland. Under Vladimir Putins tid vid makten har dagen dock fått en betydligt viktigare status och firas med storslagna militärparader som arrangeras på olika platser. De anses spela en central roll i den ryske presidentens vision om den nationella identiteten, skriver TT.
Men egentligen firar ryssarna på fel dag. Tyskland kapitulerade den 7 maj i Reims, Frankrike, då Alfred Jodl (stabschef för tyska armén) skrev under dokumenten.
Stalin krävde ny kapitulation
Sovjetunionen representerades dock av en general som inte fått tillåtelse av Moskva att skriva på dokumenten, då diktatorn Josef Stalin inte tyckte han hade tillräckligt hög status.
“Det huvudsakliga bidraget gjordes dock av Sovjetunionens folk och inte av de allierade, därför måste kapitulationen undertecknas inför högsta befälet för alla länder i anti-Hitler-koalitionen, och inte bara framför de allierades högsta kommando. Dessutom håller jag inte med om att kapitulationen inte undertecknades i Berlin, som var centrum för nazisternas aggression”, ska Stalin ha sagt.
Därför krävde han att Tyskland skulle ge upp igen i Berlin nästa dag. Det gjorde också arméchefen fältmarskalk Wilhelm Keitel sent på kvällen den 8 maj. Då hade klockan redan slagit över midnatt i Moskva – alltså blev “segerdagen” där den 9 maj.
“Inte tillräckligt med militär utrustning”
I år blir dock firandet mer sparsamt än tidigare år.
“Det har spekulerats i vad skälet till det kan vara. Ett orsak kan vara att man inte har tillräckligt med militär utrustning att visa upp under paraderna, utan att den i stället behövs vid fronten. Och den ryska regimen vill inte visa de luckor som finns i de olika systemen”, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet till TT.
Läs även: Bakhmut ”Ukrainas och Rysslands Stalingrad”
Läs även: ”Red bull ger Putin vingar” – ryssar välkomna i Åre
Läs även: Därför har Sverige minskat ryska handeln mest i EU
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.