Smakar det så kostar det. Allt eftersom klimatförändringarna förvärras väntas socker, godis och andra sötsaker bli ännu dyrare.
Sockerpriset skenar: "Klimatflationen är här"
Mest läst i kategorin
Världsmarknadspriset på socker är på den högsta nivån sedan 2011, rapporterar The Guardian.
Orsaken är en torrperiod i Indien som sammanfallit med torka i Thailand. Näst efter Brasilien är de två länderna bland världens största exportörer av socker.
Mellan våren 2020 och oktober 2023 trefaldigades sockerpriset, för att sedan falla tillbaka en del tack vare goda skördar i Brasilien, rapporterar Sveriges Radio.
Men på lång sikt har den globala uppvärmningen påverkat livsmedelsproduktionen så till den grad att priset på bland annat choklad, godis och andra sötsaker och desserter skjutit i höjden.
Läs mer: Klimatförändringarna pressar grödorna till det yttersta Dagens PS
Dyrare Toblerone
Bara i USA ökade socker- och godispriserna med 8,9 procent under 2023. En ytterligare ökning på 5,6 procent väntas i år.
Mondelez, som äger varumärken som Oreos och Toblerone, har varnat för prishöjningar på grund av ökade kostnader för socker och kakao.
Trots att klimatförändringarna driver på livsmedelskrisen, menar klimatekonomen Gernot Wagner att olika motiv kan ligga bakom prisökningarna hos stora företag som Mondelez.
De klimatförändringsdrivna livsmedelspriserna kallar han rent av för en “klimatflation”.
Läs mer: Misstanken – mindre fyllning i älskade kakorna Dagens PS
Drabbar främst fattigare länder
“Klimatflation är på riktigt och kommer bara att förvärras”, säger Wagner.
Främst kommer utvecklingsländer och småbrukare att drabbas av det höga sockerpriset.
Världsmarknadspriset väntas sjunka först när väderfenomenet El Niño, som driver på den globala temperaturökningen, börjar avta.
“Visst kommer hushållen i USA och andra höginkomstländer att känna av den ökade matkostnaden, men det är en dramatiskt annorlunda situation för länder där 40 procent av utgifterna går till mat”, säger Joseph Glauber vid forskningsinstitutet IFPRI.
Läs mer: Svenska forskare: Teknik som ökar grödors tillväxt Dagens PS
Andra grödor kan gynnas
Den globala uppvärmningen väntas också allvarligt försvåra möjligheterna för länder som Kina att odla ris i dagens volymer.
Majsproduktionen i världen riskerar också att minska med så mycket som en fjärdedel till 2030.
Förändringar i temperatur- och nederbördsmönster kan dock gynna andra slags grödor, som odling av vete i länder som Ryssland och Kanada, där det för närvarande är för kallt för det.
Så upptäcker och undviker du det dolda sockret
En av de bästa hälsostrategierna inför det nya året är att minska mängden socker du äter, och det kan smyga sig in i vår kost på oväntade sätt.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.