Dagens PS

Sociala medier-förbudet splittrar: “En trubbig lösning” 

Sociala medier
Att förbjuda eller inte förbjuda – det är frågan (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 25 nov. 2024Publicerad: 25 nov. 2024

Sociala medier har en tendens att röra upp känslor. På senare tid handlar det framförallt om ett eventuellt barnförbud. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Sociala medier skadar våra barn och jag säger att nu får det vara nog”, sa Australiens premiärminister Anthony Albanese nyligen. 

Nu vill man, redan i år, införa en 16-årsgräns för bland annat Instagram, Snapchat och Tiktok, rapporterar SR

Planen är att stänga av alla konton för minderåriga och samtidigt kräva att techföretag inför åldersverifiering. Om de inte gör det väntar böter på upp till 32 miljoner dollar.

Den australiensiska regeringen kallar det för en “världsunik lagstiftning”. Men inte alla är övertygade. 

“Bara förbjud det”. 

“Man blir bestört”, sa Socialdemokraternas Magdalena Andersson när hon fick ta del av det barnen kunde se på sina telefoner.

Även för Kirra Pendergast, expert på nätmobbning och grundare av Safe on Social, blev verkligheten överväldigande. 

Mitt under en föreläsning för 12- och 13-åringar möttes hon av hån och sexistiska kommentarer – en attityd hon menar kommer från sociala medier. Det är en grogrund för skadliga attityder och normer som sedan spiller över till barns beteenden i verkliga livet, menar hon. 

“Förbjud det. Bara förbjud det”, säger hon till CNN

ANNONS

Och hon är inte ensam om att tycka så.

Läs också: Inga sociala medier – om de unga får välja. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Föräldrar i sorg 

Bakom förslaget finns också flera personliga tragedier. 

Charlotte O’Brien och Ella Catley-Crawford, båda 12 år, tog sina liv efter att ha blivit mobbade på sociala medier. Deras berättelser har berört en hel nation och deras familjer har blivit ansiktet utåt för kampanjen som vill höja åldersgränsen.

”Ingen förälder ska behöva gå igenom det vi går igenom”, sa Charlottes pappa Matthew Howard, som tillsammans med andra föräldrar lämnat över en namninsamling med över 124 000 underskrifter till regeringen.

Ett förbud löser inget

Men alla är inte övertygade. Bland annat har förslaget anklagats för att vara politiskt motiverat. Med ett val runt hörnet anklagas regeringen för att använda ämnet för att vinna röster.

Samtidigt har över 140 experter skrivit under ett brev där man menar att förbudet är en “trubbig lösning” på problemet – att det hanterar ett symptom snarare än den underliggande orsaken. 

ANNONS

Bland annat menar man att förbudet tar bort pressen på techföretag att utveckla bättre skydd för barn på sina plattformar, vilket kan göra situationen värre i det långa loppet.

Man varnar också för att ett totalförbud riskerar att driva barn till ännu farligare och mer oreglerade platser på nätet.

Istället menar kritikerna att sociala medieplattformarna borde ta ett större ansvar för att skydda unga och att lösningar borde tas fram tillsammans med ungdomarna själva.

“Föräldrar vill gärna tro att ett förbud gör allt lättare”, säger Amanda Third, forskare vid Western Sydney University. “Men verkligheten är mer komplicerad än så”. 

Läs också: Gen Z: Hänger ut chefen och tittar på tv. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS