Dagens PS

”Snålsverige” omdöme inför EU:s ordförandeskap

Ulf Kristersson
Sverige leder EU:s ordförandeskap men inte under exklusiva omständigheter (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 05 jan. 2023Publicerad: 30 dec. 2022

Snart blir det Sveriges tur att hålla i EU:s ordförandeskap. Men en del arrangörer uttrycker missnöje med förberedelserna. Man tycker att kommissionen skulle ha bjudits på mer överdåd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”När Frankrike höll i EU:s ordförandeklubba bjöds toppolitikerna in till slottet i Versailles”, skriver Dagens Nyheter med anledning av förväntningarna på det svenska ordförandeskapet.

Tidningen har talat med flera anonyma källor som är knutna till evenemangen i samband med ordförandeskapet, och som tycker att regeringen snålat förmycket.

Framför allt riktas missnöjet mot den lokal man ha valt – en kongresshall ute vid Arlanda flygplats som kallas ”hangaren”.

Ordförandeskap visar upp Sverige

Visserligen kommer kommissionen i början av ordförandeskapet att bli inbjudna till ishotellet i Jukkasjärvi, men efter lite botaniserande i de norrländska näringarna är det stopp för mer turistbetonade aktiviteter och att marknadsföra Sverige offentligt.

”Jag tycker det är jättesynd. Det återspeglar den snåla svenska attityden där man räknar varje krona. Man har inte förstått nyttan av att ministrarna kommer till Sverige och får en fördjupad bild av svensk kultur, lösningar och innovationer. Och svenskarna märker knappt att de är här”, säger en källa som DN har pratat med.

Men kostnaden blir betydligt mindre om kommisssionen ses i nära anslutning till flygplatsen, konstaterar andra. Det handlar inte bara om att det är dyrare att ses i representativa lokaler i Stockholm – säkerhetsarrangemangen behöver inte bli lika påkostade heller. Ingen trafik behöver spärras av i innerstaden.

Snålt eller ekonomiskt?

Det här kan leda till att Sverige uppfattas som snålt – ett rykte som redan är etablerat i EU på grund av hur politikerna brukar förhålla sig i andra frågor.

Sverige tillsammans med Danmark, Holland och Österrike brukar benämnas som den ”frugala fyran”, genom motståndet till att kosta på för mycket. Det ryktet kan nu komma att späs på, skriver Dagens Nyheter.

Läs också:

Säkerheten prio 1 när Sverige leder EU

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]