Dagens PS

Slutet för säkra meddelanden i Sverige? Experter slår larm

Slut på säkra meddelanden om Signal lämnar Sverige
Signal är en av få appar för digital kommunikation som bedöms som säker för användarna. Den är så säker att till och med försvaret använder den. Men nu överväger appen att lämna landet – varför? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 25 feb. 2025Publicerad: 25 feb. 2025

Ett nytt lagförslag hotar svenskarnas möjlighet att kommunicera säkert. Signal, den krypterade meddelandeapp som till och med Försvarsmakten använder, varnar nu för att de kan tvingas lämna Sverige helt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi skulle hellre lämna den svenska marknaden än att kompromissa med vår säkerhet”, säger Signals chef Meredith Whittaker i en exklusiv intervju med SVT.

Regeringens förslag om datalagring, som kan klubbas igenom redan i mars nästa år, skulle tvinga meddelandetjänster som Signal att skapa tekniska bakdörrar för Polisen och Säpo. Detta skulle ge myndigheterna möjlighet att läsa krypterade meddelanden i efterhand.

Försvarsmakten använder Signal

Särskilt anmärkningsvärt är att Försvarsmakten, som nyligen uppmanat sin personal att använda just Signal för säker kommunikation, ställer sig kritisk till förslaget. I ett brev till regeringen varnar de för att bakdörrarna skulle kunna utnyttjas av tredje part.

It-experten Mikael Setterberg är djupt oroad över konsekvenserna: “Meddelandebanken som statliga myndigheter vill ha tillgång till kommer att bli ett prioriterat mål för kriminella och främmande makt.”

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Utvecklaren: “Som att förstöra alla digitala dörrar samtidigt”

Systemutvecklaren Anton Räntilä förklarar för Dagens PS att det finns en fundamental skillnad mellan fysiska och digitala lås. “Om polisen behöver bryta upp en dörr, så är det enbart den fysiska dörren som blockerar. Men med digitala lås baserade på kryptering fungerar det annorlunda,” säger han.

“Problemet med att tvinga applikationer som WhatsApp och Signal att införa bakvägar i krypteringen är att det öppnar upp en enorm säkerhetsrisk för alla andra. Det skulle vara som att förstöra alla digitala dörrar samtidigt,” förklarar Räntilä.

ANNONS

Han varnar också för att kriminella enkelt kan kringgå problemet: “De som vill hålla sina hemligheter borta från myndigheterna kommer bara använda ett av alla andra alternativ. Bakvägarna gör bara applikationerna osäkrare, utan att tjäna något syfte.”

“Alla som arbetar med detta är enade – att införa bakvägar i kryptering är en dålig idé,” avslutar Räntilä.

Drabbar främst vanliga användare

Enligt experterna är det paradoxalt nog inte de kriminella som drabbas hårdast av förslaget. “Det blir som en katt och råtta-lek. Regeringen vill komma åt kriminella men de laglydiga kommer straffas”, förklarar Setterberg för SVT och tillägger att kriminella sannolikt kommer att hitta andra vägar för kommunikation.

Signals chef pekar på konkreta exempel där bristande säkerhet lett till allvarliga konsekvenser. Hon nämner bland annat den kinesiska statsaktören Salt Typhoons attack 2024 mot amerikanska internetleverantörer, där både textmeddelanden och telefonsamtal läckte ut.

FAKTA: Signals betydelse i Sverige

  • Signal används av miljontals svenskar för säker kommunikation
  • Appen rekommenderas av säkerhetsexperter och används av Försvarsmakten
  • All kommunikation i Signal är end-to-end krypterad
  • Appen drivs av en icke-vinstdrivande stiftelse

“Det finns inga bakdörrar som bara ‘the good guys’ har tillgång till”, varnar Whittaker. Om lagförslaget går igenom kan Sverige snart stå utan en av världens säkraste kommunikationskanaler.

Läs även: FBI: Därför ska du sluta skicka SMS. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS