Dagens PS

Slut på dödsarbete: Nu ska de rädda familjelivet   

Tokyo, Japan
Japans fertilitetsgrad är nere på 1,2 – långt ifrån de 2,1 som krävs för en stabil befolkning (Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 06 dec. 2024Publicerad: 06 dec. 2024

Japan är känt för sin hårda arbetskultur. Nu går dock Tokyo en annan väg. Med en fyra dagars arbetsvecka hoppas man kunna vända på en dyster befolkningstrend. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vågar inte säga upp sig – arbetar till döds”, var rubriken när Dagens PS skrev om Japans hårda arbetskultur. 

Landets överansträngningskultur, där uppsägning har ansetts som den ultimata formen av respektlöshet, har varit så normaliserad att fenomenet till och med fått ett namn: “Karoshi” eller “död genom överansträngning”. 

Samtidigt har många pekat ut denna hårda arbetskultur som en huvudorsak till landets sjunkande födelsetal. Något Tokyo nu vill ändra på. 

Nya bottennivåer

Japan har länge kämpat med sjunkande födelsetal, men läget har aldrig varit så allvarligt som nu

Totalt antal födslar i Japan förra året var 727 277 stycken, en minskning med 5,6 procent  jämfört med året innan. Nu förväntas japanska kvinnor enbart föda i genomsnitt 1,2 barn – långt ifrån de 2,1 som krävs för en stabil befolkning.

Många pekar på Japans arbetskultur som en av huvudorsakerna. Långa arbetsdagar och en förväntan på ständig lojalitet till arbetsgivaren gör det svårt för många att starta familj. 

Situationen är särskilt utmanande för kvinnor, som ofta tvingas välja mellan karriär och familjeliv.

Läs också: Japans lösning: Längsta transportbandet. Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tre lediga dagar

För att vända på skutan får offentligt anställda i Tokyo, från april nästa år, möjlighet att ta tre lediga dagar i veckan, rapporterar CNN. 

Åtgärden är en del av en större plan för att förbättra arbetslivsbalansen och stötta småbarnsfamiljer – som ofta kämpar med att kombinera arbete och föräldraskap.

Som en kompletterande åtgärd kan föräldrar med barn i lågstadiet välja att gå hem tidigare mot en mindre lönejustering. Initiativet ska säkerställa att ingen tvingas välja mellan karriär och familjeliv, enligt Tokyos guvernör Yuriko Koike.

Tokyo banar väg för förändring? 

Idén med en fyra dagars arbetsvecka har länge setts som radikal i Japan, där många företag fortfarande mäter lojalitet i tid på kontoret.

Men om Tokyos initiativ lyckas hoppas man att det kan öppna dörren för fler företag och städer att följa efter – och kanske ge en skjuts åt landets födelsetal.

Läs även: Japans ödehus går för vrakpriser – måste ha “rätt inställning”. Realtid

Nu eller aldrig för Japan?

ANNONS

Japanska myndigheter har tidigare infört en rad åtgärder för att vända den demografiska krisen. Man har bland annat uppmuntrat till pappaledighet och erbjudit ekonomiskt stöd till barnfamiljer. Ändå fortsätter födelsetalen att sjunka. Men det ska det alltså bli ändring på. 

Enligt guvenören Koike är det nu dags för Tokyo att “ta initiativ för att skydda och förbättra våra invånares liv och ekonomi”. 

Det återstår att se om Tokyos initiativ blir den lösning som Japan behöver.

Läs också: Här är de bästa länderna att åldras i. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS