Dagens PS

Skriande bostadskris i Europa: "Finns ingen trygghet"

Bostadskris i Europa
I Dublin är bostadskrisen akut (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 17 dec. 2024Publicerad: 17 dec. 2024

I Dublin bor unga vuxna kvar i sina barndomsrum, i Budapest har hyrorna stigit med 60 procent och i Tallinn skjuts nybyggen på framtiden. Bostadskrisen är inte längre ett lokalt problem – den är global.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Mikey Cullen är 27 år och arbetar som högstadielärare i Dublin. Hans föräldrar kunde köpa ett hus i stan i 20-årsåldern, men för honom är det omöjligt. 

“Priset i Irland är galet. Att äga ett hem är inte realistiskt”, säger han till WSJ

ANNONS

Efter att ha delat hus med nio andra flyttade Cullen tillbaka till sin mamma. Alternativet var att hyra en etta som skulle äta upp hela hans lönecheck. 

Och Cullen är inte ensam: 59 procent av alla irländare mellan 20 och 34 år bor hemma hos sina föräldrar – den största ökningen i Europa under det senaste decenniet.

Irland har idag EU:s dyraste bostäder, enligt uppgifter från Eurostat. Medianpriset på bostäder har ökat med 75 procent det senaste decenniet och är nu åtta gånger den årliga lönen för en genomsnittlig arbetare.

Men det som händer i Dublin är långt ifrån unikt. 

Bostadskrisen är global

Bostäder världen över har nått sina högsta prisnivåer på decennier. I städer som Tallinn, Budapest, Vilnius, Sydney och Vancouver har både hyror och bostadspriser stigit snabbare än lönerna.

I Ungern och Litauen har hyrorna ökat med över 60 procent sedan 2015, enligt Eurostat. Samtidigt har bostadspriserna i många av dessa länder fördubblats under samma period.

ANNONS

I Vancouver kostar ett hus 17 gånger genomsnittslönen och i Sydney har förhållandet gått från nio gånger inkomsten 2019 till 12 gånger idag. 

Samtidigt byggs det alldeles för lite – särskilt i snabbväxande storstäder. I Tallinn har byggandet inte hängt med ekonomins tillväxt vilket resulterat i skyhöga priser och långa väntetider.

ANNONS

Senaste nytt

För få bostäder, för många hinder

Bristen på nya bostäder är en orsak till krisen. I Dublin kraschade bostadsbyggandet efter finanskrisen 2008. Det dröjde nästan ett decennium innan byggandet började komma igång igen.

Till det läggs nya regler, höga byggkostnader och långa processer för bygglov. I Tallinn, Estlands huvudstad, tar det ofta 10 år bara att få godkänt för ett projekt. Därefter ytterligare fem år att bygga.

Enligt en ny analys från Internationella valutafonden krävs det flera nya bostäder för att lösa den globala bostadskrisen.

”För att komma till rätta med de höga priserna och den hårt ansträngda bostadsmarknaden krävs ökad nybyggnation och reformer för att underlätta byggprocessen”, understryker IMF i sin analys.

Läs mer: Bostadskrisen: Svindyrt med bostäder i hela världen. Realtid

Livet på paus

ANNONS

För många unga vuxna innebär bostadskrisen att livet stannar av. I Dublin fördelar Carla Kiely, 33 år, sin tid mellan föräldrahemmet och hotellrum.

“Hyresmarknaden här – det finns ingen trygghet i den. Det är ganska skrämmande”, säger hon till WSJ. Hon tillägger:

“Det största hindret för att skaffa barn är att ha ett hem”.

Samma mönster syns världen över. Många unga prioriterar bort familjebildning, flyttar utomlands eller bor kvar i sina barndomsrum – samtidigt som äldre generationer blir allt rikare på stigande bostadspriser.

En politisk utmaning

Bostadsbristen har blivit en het politisk fråga i många länder. Regeringar försöker få igång byggandet genom skattesänkningar, enklare regler och statligt stöd – men processen går långsamt.

I Dublin, där bostadsbristen är som mest akut, växer frustrationen. 

Oppositionspartier som Sinn Féin rider på vågen med löften om ”billiga bostäder”. Men för unga som Mikey Cullen är situationen redan ohållbar.

“Vi älskar vår stad, men den behandlar oss inte rätt”, säger han.

ANNONS

Läs också: Så ska trappan lösa bostadskrisen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Jämför bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS