Investera i Ukrainas försvarsindustri och ge vapnen till landets armé, föreslår The Economist som ser en väg framåt i kriget.
"Skicka pengarna till Ukrainas försvarsindustri"


Mest läst i kategorin
Ryssland förbereder sig för en ny våroffensiv, Ukraina attackeras från luften och Donald Trumps insatser har inte ens lett till en kortare vapenvila, konstaterar The Economist i en ledartext.
Samtidigt är stämningen i Ukrainas huvudstad Kiev mer självsäker än för ett år sedan, menar man.
Orsaken är, bland annat, landets framgångsrika försvarsindustri som i år väntas producera vapen för 15 miljarder dollar – en 15-dubbling sedan 2022 när Ryssland invaderade.
Till de äldre, statliga företagen har hundratals startups tillkommit och i landets produceras artilleri, ammunition, pansarfordon och framförallt drönare och missiler.
Nya uppgifter: Kinesiska soldater krigar i Ukraina. Dagens PS
”Har förvandlat slagfältet”
”Drönarna har förvandlat slagfältet”, slår The Economist fast och tillägger att de ukrainska drönarna är billigare och ofta bättre än de västversioner som finns.
Drönare med kort räckvidd kan upptäcka allt som rör sig, drönare och missiler med längre räckvidd kan slå ut ledningscentraler, ammunitionsdepåer, baracker och industrimål.
Dessutom, påpekar The Economist, slipper Ukraina alla utländska restriktioner när de använder sina egna vapen.
Tidningen hänvisar till ukrainska källor som talar om att deras trupper dödar 7-10 ryssar för varje soldat de själva förlorar.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Tar in på försprånget
”Det här gör att obalansen i numerär spelar mindre roll nu än vad den gjorde”, skriver The Economist och exemplifierar med att det tagit Ryssland nästan nio månader att inta den lilla staden Pokrovsk och att ryssarna nu ockuperar cirka 19 procent av Ukraina, ”nästan exakt samma andel som i slutet av 2022”.
”Ingen talar nu, som de brukade, om en förestående ukrainsk kollaps”, skriver den brittiska tidskriften.
Ändå skulle det kunna bli ännu bättre – men inte genom att försvarsföretag i väst ökar sin produktion.
I stället borde Europa lägga sina pengar för militärt bistånd i Ukrainas egen försvarsindustri, där ukrainska källor säger att kapaciteten finns att producera för 35 miljarder dollar i år, om bara pengarna fanns.
“Kriget ska tillbaka” – Zelenskyj bekräftar ny offensiv i Ryssland. Dagens PS
”Köp direkt av ukrainska företag”
”Ett alternativ är att europeiska regeringar förser Ukraina med vapen som de köper direkt från ukrainska företag. Det skulle göra det möjligt för den inhemska försvarsproduktionen att expandera till nivån av befintlig kapacitet och längre”, påpekar The Economist.
EU:s regeringar skulle också kunna uppmuntra, med kontrakt eller till och med saminvesteringar och joint ventures mellan europeiska och ukrainska företag.
Det kan hjälpa landet att utveckla snabbare och mer exakta offensiva missiler, och helst rätta till Ukrainas största kvarvarande svaghet: dess desperata brist på luftförsvarsmissilsystem som kan slå ut inkommande ryska missiler, slår ledaren fast.
”Att ingå avtal med Ukraina och inrätta joint ventures med dess företag skulle vara ett kostnadseffektivt sätt att mildra slutet på det amerikanska biståndet. Enskilda europeiska länder, med Danmark i spetsen, har redan börjat på denna väg”, påpekar The Economist.
”Ge ukrainska försvarsföretag mer pengar, så kommer de att göra sina egna verktyg för att hålla Ryssland på avstånd”, är den sammanfattande åsikten.
EU vill bygga upp Ukrainas egen vapentillverkning. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.