Dagens PS

Sista chansen: Bjud på att köpa mark i Arktis

Arktis
Sista biten mark i Arktis är till salu. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 10 maj 2024

Den sista biten land i Arktis som finns i privat ägo är nu till salu. Vem som helst får lägga ett bud, så marken kan bli din om du har 3,5 miljarder kronor över.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rör sig om 6 000 hektar land på Svalbard som ägs av ett norskt bolag, Aktieselskabet Kulspids. Företaget grundades för att utnyttja naturresurserna i området, och planen var att göra en gruva för asbest.

Det blev aldrig någon gruva, och tur var väl det eftersom asbest visade sig vara cancerframkallande och nu är förbjudet i hela Europa. Ägarna i “aktiesällskapet Kulspets” har också förändrats över tid, och har länge velat sälja.

“Detta är den enda möjligheten för en köpare att få en position i högarktis och etablera ett strategiskt fotfäste”, säger Per Kyllingstad, jurist som representerar säljarna, till Bloomberg.

Uppskattningsvis är området värt 300 miljoner euro, motsvarande 3,5 miljoner kronor, enligt juristen.

“Kontroversiella eller inte”

Problemet är bara: Vem ska man sälja till?

“Vi har erbjudit fastigheten till okontroversiella köpare. Inget avgörande nåddes”, säger Per Kyllingstad till Bloomberg. Men säljarna tänker gå vidare ändå.

“Nu erbjuder vi samma sak till alla köpare, kontroversiella eller inte. Säljarna kommer att sälja till högstbjudande”, säger han.

ANNONS

Marken ligger cirka 65 kilometer från Longyearbyen, Svalbards administrativa centrum med 2400 invånare. Det rör sig om nära 5 kilometer kust med berg, fjordar och arktiska vilda djur och växter.

“Det har funnits ett stort intresse för Arktis under de senaste åren, och det har att göra med klimatförändringarna, eftersom det öppnar upp möjligheter som vi inte har sett tidigare”, säger Per Kyllingstad som har gott hopp om en försäljning.

ANNONS

Senaste nytt

Måste följa fördrag från 1920

Resten av marken på Svalbard ägs av Norge, samt av norska och ryska statliga företag. Det finns ett krav på köparen – alla intressenter måste acceptera att följa Spetsbergtraktaten från 1920 som etablerade att Svalbard tillhör Norge, men också andra regler som att militär användning av området för “krigsliknande syften” är förbjuden.

Läs även: Lyxresmålet: Trendiga skärgården i grannlandet (Dagens PS)

Läs även: Domedagsrummet fick rekordmånga fröer (Dagens PS)

Läs även: Kvitbjørn – hybridbåten för arktiska äventyr (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS