Dagens PS

Singulariteten: Maskinernas övertag närmare än vi trodde

Singulatiteten
Är singulariteten, maskinernas intellektuella övertag, närmare än vi trodde? (Bild: Canvas)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 05 dec. 2024Publicerad: 05 dec. 2024

Den senaste tiden har snacket om AI handlat väldigt mycket om möjligheter och användningsområden. När slutade singulariteten att skrämma oss?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rubriker om hur AI-bolagen slår nya värderingsrekord och hur AI och teknik förändrar våra liv haglar tätt – medan rubriker om riskerna syns allt mer sällan. Nya rapporter visar att singulariteten kan vara närmre än vi trodde.

Hinner vi anpassa våra regler och lagar på sätt som skyddar oss från den snabba utvecklingen eller kommer verkligt intelligenta maskiner att vara här innan vi hinner reagera?

AI hämtar in
Kurvan visar hur AI hämtat in när det kommer till språkrelaterade uppgifter. (Källa: Translated)

När inträffar singulariteten?

Enligt Popular Mechanics kan singulariteten, den punkt där maskinintelligensen överträffar den mänskliga, vara närmare än vad många förväntat sig. 

Vissa forskare menar att vi kan nå punkten redan det här decenniet medan andra är mer försiktiga och pekar på de stora osäkerheter som kvarstår inom AI-utvecklingen.

Singulariteten innebär inte bara teknisk framgång, utan också en rad etiska och samhälleliga frågor som vi kanske inte är redo att hantera. 

Vad händer när maskiner blir mer intelligenta än människor? Hur kan vi säkerställa att AI fortsätter att fungera till mänsklighetens fördel, snarare än att skapa problem som vi inte kan kontrollera?

Det är omöjligt att säga när och hur singaliteten inträffar och påverkar mänskligheten. (Bild: Canva)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ett AI-exempel: När språkbarriären suddas ut

En av de stora utmaningarna inom AI-utveckling är att uppnå samma noggrannhet som mänskliga översättare när det gäller språkbearbetning. Enligt Translated, ett översättningsföretag baserat i Rom, är språk en av de svåraste utmaningarna för AI, men ett system som kan stänga det gapet skulle potentiellt kunna uppvisa tecken på generell artificiell intelligens.

“Det beror på att språket är det mest naturliga för människor,” sade Marco Trombetti, vd för Translated, vid en konferens i Orlando, Florida, i december 2022. “Trots detta visar de data som Translated samlat in tydligt att maskinerna inte är så långt ifrån att stänga det här gapet.”

Företaget följde sin AI:s prestation från 2014 till 2022 med en mätning kallad “Time to Edit” (TTE), som mäter tiden det tar för professionella mänskliga redigerare att rätta AI-genererade översättningar jämfört med mänskliga. Under den åttaårsperioden, och efter att ha analyserat över två miljarder redigeringar, visade Translateds AI en långsam men tydlig förbättring mot översättningar på mänsklig nivå.

Sedan han uttalade sig 2022 har utvecklingen fullständigt exploderat.

Utmaningar med AI-reglering

Fakta: Vad är singulariteten?

  • Singulariteten kan liknas vid ett “svart hål” i teknikutvecklingen – en punkt utan återvändo, där maskinintelligens överträffar den mänskliga och utvecklas i en accelererande takt utan mänsklig kontroll.
  • Precis som med ett svart hål är singulariteten svår att förutsäga eller begripa, men det kan dra in hela vårt samhälle i en oförutsägbar framtid, där de normala reglerna för hur vi lever och arbetar inte längre gäller.
  • Singulariteten innebär att AI kan förbättra sig själv utan mänsklig inblandning, vilket innebär att den teknologiska utvecklingen kan komma att gå snabbare än vad vi människor kan förstå eller hantera.

Källa: Popular Mechanics

Samtidigt som AI fortsätter att utvecklas snabbt är det uppenbart att vi behöver anpassa våra regler och lagar för att hänga med. Det är inte bara en fråga om teknik, utan också om etik och mänskliga värderingar. Om vi inte tar dessa frågor på allvar, riskerar vi att stå inför en framtid där vi har skapat en intelligens som vi inte kan kontrollera.

Singulariteten kan komma att definiera vår tidsålder. Frågan är om vi är redo – eller om vi bara blundar för riskerna medan vi rusar framåt i utvecklingen.

ANNONS

Experten: Avståndet mellan AI och människa mindre än vi trott

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS