Landet neutral balanserar plötsligt på en allt smalare lina mellan två globala giganter. Att upprätthålla en neutralitet har visat sig vara svårare än väntat.
Schweiz i kläm: Måste välja sida?
Mest läst i kategorin
Schweiz har länge stoltserat med sin unika position som en neutral och självständig aktör på världsscenen.
Men i en värld där USA och Kina utkämpar ett tyst men intensivt teknologiskt krig börjar den alpina idyllen få sina sprickor.
Nu står landet inför sin största diplomatiska utmaning på decennier – hur ska man undvika att hamna i kläm mellan två världsmakter, utan att tappa sitt fotfäste i den globala ekonomin?
Handelsavtal i blåsväder
Det var med champagne och höga förväntningar som Schweiz och Kina undertecknade sitt frihandelsavtal 2013.
Det som då beskrevs som ett avtal som skulle “återuppfinna det internationella handelslandskapet” har tio år senare blivit en brännhet potatis.
Med USA:s försök att blockera Kinas tillgång till avancerad teknologi och EU:s allt närmare samarbete med Washington, undrar många om Schweiz verkligen kan förnya avtalet med Kina utan att väcka vrede hos sina västliga partners.
“Det råder en obehaglig känsla i luften”, säger Jean-Philippe Kohl, vice vd för Swissmem, till Bloomberg.
“Geopolitiska spänningar är särskilt kännbara för företag som tillverkar högteknologiska produkter”, fortsätter han, och syftar på den ökade osäkerheten kring hur affärer med Kina kan påverka relationerna med USA.
För många av dessa företag skulle en situation där de tvingas välja mellan USA och Kina vara en katastrof.
Företag i korselden
Industrijättar som ABB Ltd har redan fått smaka på USA:s vaksamma öga. Företaget har nyligen varit under lupp från amerikanska kongressen på grund av sina affärer med kinesiska statliga företag – något som USA ser som en potentiell säkerhetsrisk.
Men det är inte bara ABB som känner av trycket.
Schweiz farmaceutiska industri, som står för nästan hälften av landets export, kan komma att drabbas hårt av nya amerikanska lagar som syftar till att begränsa samarbeten med kinesiska bioteknikföretag.
Om detta blir verklighet riskerar många schweiziska företag att behöva välja mellan sina lukrativa affärer med Kina och sin livsviktiga relation till USA – ett val som kan bli lika smärtsamt som att amputera en kroppsdel, enligt experter.
Neutraliteten under press
Schweiz neutrala position har alltid varit en av landets största tillgångar – ett ess i rockärmen som gett landet en särställning i internationella relationer. Men nu knakar det i fogarna.
När Schweiz förra året valde att ansluta sig till EU:s sanktioner mot Ryssland efter invasionen av Ukraina, var det många som såg det som slutet på landets sekelgamla neutralitet.
Schweiz vägran att låta sina vapen skickas till Ukraina väckte dessutom irritation hos västliga allierade, samtidigt som landets ekonomiska band till Kina blev allt mer komplicerade.
Nu börjar frågorna hopa sig.
Kan Schweiz fortsätta navigera mellan USA och Kina utan att behöva offra sin neutralitet? Eller är det dags att ompröva landets roll i en värld som snabbt förändras?
En ny värld kräver nya beslut
Schweiz befinner sig helt enkelt i en korsning.
Samtidigt som den globala protektionismen ökar, och USA och Kina drar åt sina ekonomiska och politiska tyglar, står Schweiz inför valet att fortsätta på sin inslagna väg eller att anpassa sig till den nya världens krav.
I praktiken innebär det att landets framtida relationer med Kina – som firar 75 år av diplomatiska förbindelser med Schweiz nästa år – kan komma att ställas på sin spets.
“Schweiz lever kvar i en föråldrad mentalitet. Man tror att man kan fortsätta utforma sin egen utrikespolitik utan att ta hänsyn till geopolitikens verklighet”, säger Simona Grano, Kinaexpert vid universitetet i Zürich, till Bloomberg.
Frågan är om det verkligen går att hålla fast vid en neutral linje när stormakterna tar fram de stora diplomatiska kanonerna.
Schweiz måste nu, mer än någonsin, väga sina steg noggrant – för världen tittar på.
Läs också:
Europas flygbolag – bäst på grönt. Dagens PS
Kinabolag har fått nog – stämmer Pentagon. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.