Saudiarabien vill bli en större spelare i Mellanöstern – och man vill nå det målet med diplomati.
Saudiarabien på diplomatisk offensiv
Mest läst i kategorin
I lördags flögs 65 iranier, evakuerade från Sudan, ut ur Saudiarabien, eskorterade av en ledande saudisk militär som bjöd iranierna farväl.
Saudiarabien vill bli en större aktör i Mellanöstern – den här gången med diplomati
“(Detta är) ert land”, förklarade kungadömets västra regions befälhavare generalmajor Ahmed Al-Dabais för iranierna, hand i hand med Irans charge dáffaires Hassan Zarangar.
“Om du behöver något i Saudi, är du varmt välkommen… Iran och Saudi, de är bröder”, förklarade generalmajoren och sade att välkomnandet av dem kom från ”ledningen, kungen, kronprinsen”, rapporterar CNN.
En scen som den hade varit otänkbara bara för några månader sedan men efter kinesisk medling har Iran och Saudiarabien begravt stridsyxan. Nu väntas de åter öppna sina respektive ambassader inom kort.
”Kan bara ge goodwill”
“Detta kan bara ge goodwill från iranierna med hopp om att det kommer att bemötas”, säger Ali Shihabi, en saudisk analytiker och författare, till CNN om sekvensen från flygplatsen.
Han ser det som att Saudiarabien nu arbetar intensivt på att förnya sin globala image och skapa relationer med tidigare fiender.
“Det finns en ny utrikespolitik på väg här,” säger Anna Jacobs, senior analytiker vid tankesmedjan International Crisis Group, till CNN.
“Saudiarabien försöker hävda sig mer och mer på den internationella scenen genom medling och genom att höja sin diplomatiska profil.”
Senaste nytt
Sudan nästa forum
Riyadhs nya utrikespolitik är mer oberoende och prioriterar saudiska intressen, sa hon.
Kungarikets senaste försök till diplomati kom i Sudan, där styrkor lojala mot två rivaliserande generaler, Sudanesiska Armed Forces (SAF) befälhavare Abdel Fattah Al-Burhan och Mohamed Hamdan Dagalo, chef för Rapid Support Forces (RSF), tävlar om kontroll.
På bilder i saudiska nyhetsmedier sågs saudiarabiska styrkor evakuera tusentals människor från Port Sudan till kuststaden Jeddah.
Med hjälp av USA förmedlade Saudiarabien förra veckan även en kort vapenvila mellan Sudans SAF-chef Al-Burhan och RSF-chefen Dagalo, en vapenvila som sedan förlängdes med ytterligare 72 timmar.
Behöver stabilitet
Den nya diplomatin kommer när Saudiarabien prioriterar ekonomisk tillväxt på hemmaplan, en tillväxt som kräver regional stabilitet.
Saudiarabien vill bort från bilden av en konservativ, stridbar oljeproducent och mot en där man ses som en global ekonomisk aktör och ett viktigt regionalt turism- och affärsnav.
Bortsett från Iran, håller Riyadh på att restaurera banden till Jemens houthier, Turkiet och Syriens regim.
Den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas har träffat saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman i Jeddah och Saudiarabien har genomfört möte med Hamas, länge motståndare till den palestinska myndighetens ledning.
Slåss med trovärdighet
Samtidigt slåss Saudiarabien med utmaningar som rör trovärdighet efter många år av en stridbar och ifrågasatt utrikespolitik med många för världssamfundet kontroversiella inslag.
Saudiarabiska ansträngningar att förnya sin image som fredsmäklare kan dock möta trovärdighetsutmaningar, med tanke på dess nästan decennium långa stridbara utrikespolitik och den dåliga press som den attraherade.
Men trots sitt kontroversiella förflutna kan Saudiarabien fortfarande ha tillräckligt med inflytande för att få grälande parter till förhandlingsbordet, säger analytiker.
”Väger tungt”
Oljeproducenten är hemmet för islams heligaste platser, en av de rikaste arabnationerna och har använt delar av sin rikedom till att bygga broar med några tidigare fiender.
“Saudi utger sig inte för att vara en opartisk medlare men dess röst väger tungt hos många parter i regionen”, sammanfattar analytikern Ali Shihabi.
Läs även: Saudiarabien: ”Olja ska inte styra ekonomin”
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.