Dagens PS

Sanningen bakom lyxvarorna – utnyttjade papperslösa migranter

Vacker penna – vattentäta anställningsavtal? Tyvärr inte i Italiens modemecka
Vacker penna – vattentäta anställningsavtal? Tyvärr inte i Italiens mode-mecka. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 18 sep. 2024Publicerad: 18 sep. 2024

Vad har papperslösa migranter gemensamt med påkostade reservoarpennor och italienska portföljer av polerat läder? Här kommer svaret och det andas allt annat än flärd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rör sig, som så många gånger förr om arbetskraft av det billigare slaget. En ekvation som inte nödvändigtvis går ihop om en viss standard ska efterlevas.

Bröt mot uppförandekoden

För den Richemont-ägda lyxtillbehörstillverkaren Montblanc blev detta så pass påtagligt, att de i fjol sade upp kontraktet med en av sina underleverantörer, Z Production.  

Detta sedan det framkommit att den kinesiskägda entreprenören, baserad i Toscana, underlåtit att följa Richemonts uppförandekod och arbetsvillkor, skriver Reuters.

ANNONS

Senaste nytt

Växande missnöje

En brist som uppmärksammades redan under 2022, efter år av oregelbundna kontrakt och lång arbetsskift, konstaterar Reuters.

Sedan dess har samarbetet alltså brutits. Allt medan vreden bland de papperslösa migranter som tidigare arbetade för Z Produktion och Montblanc vuxit sig stark.

Skälet till det är att dessa missförhållanden, enligt migranterna, inte bara fick fortgå, utan även utnyttjades – så länge de gynnade arbetsgivaren.

“Ville bara ha slavar”

ANNONS

Att det avslutade samarbetet skulle ha rört regelefterlevnad tycks nämligen inte ha varit den springande punkten.

Snarare en ovilja från Montblancs sida att övergå till juridiska anställningsavtal.

Det menar 23-årige Zain Ali från Pakistan, som efter två och ett halvt år på Z Production tvingades konstatera att ett humant kontrakt på åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan, aldrig skulle bli verklighet.

“De ville bara ha slavar”, säger han.

Montblanc inte ensamma

Zain Ali upplevelse är dessvärre inte unik.

Tvärtom, då majoriteten av de som tillverkade Montblanc, och andra exklusiva varumärken, inte bara hänvisades till långa skift. De saknade också erfarenhet av att tillverka lyxtillbehör och var papperslösa.

Tidigare i år har åklagarutredningar kunnat avslöja liknande förhållanden vid sexton verkstäder nära Milano, som bland annat producerade varor för lyxmärken som Dior och Giorgio Armani.

En look som knappast klär Italiens modehuvudstad.

ANNONS

Läs även:

Modemärket världens rikaste familjer investerar i. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]