Det tog fyra år för polisen att sammanställa den förundersökning som ledde till gripandena av de två misstänkta ryska spionerna som åtalades på fredagen. Detta trots att en av dem själv jobbade på Säpo. “Vi har haft honom under uppsikt” säger Säkerhetspolisen till Dagens PS.
Säkerhetspolisen svarar: anade oråd redan 2017
Mest läst i kategorin
“Det kan tyckas mycket.”
Det säger Karl Melin som är presschef Säkerhetspolisen.
“Gått Rysslands ärenden”
De två bröderna som misstänks för spionage är födda i Iran men hemmahörande i Uppsala. Det var SVT Nyheter Uppsala först att rapportera. De har ”gemensamt och i samråd” under en tioårsperiod ”gått Ryssland och den ryska underrättelsetjänsten GRU tillhanda, genom att obehörigen anskaffa, befordra samt röja uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet” enligt åklagaren.
De båda misstänkta nekar till brott.
Senaste nytt
Fyra års förundersökning: “under uppsikt”
De båda männen, varav en själv jobbade på Säpo, greps i fjol och åtalas nu av åklagaren. Förundersökningen har pågått sedan 2017, berättar Säpo för Dagens PS.
MISSA INTE: De infiltrerade säkerhetstjänsten i 10 år
“En av de åtalade har tidigare varit anställd på Säkerhetspolisen. Han var då anställd som handläggare”, berättar Karl Melin.
Åren går…
Den andre av de åtalade personerna har inte varit anställd på Säkerhetspolisen. De misstänkta brotten ska ha begåtts mellan 2011 och 2021. Säpo fattade misstankar redan 2017 och upprättade en förundersökning. Sedan gick åren.
“Att det gick fyra år från att förundersökning inleddes fram till gripandena kan tyckas mycket. Men i ärenden av denna typ är det inte lång tid, det är komplicerade och omfattande utredningar”, säger Karl Melin, men fortsätter:
“Det är viktigt att notera är att Säkerhetspolisen sedan misstankar fattades haft de misstänktas förehavanden under uppsikt”.
Ryska spioner
Vilka uppgifter som ska ha skickats till främmande makt är ingenting som Säpo vill dela med sig av. Men den huvudmisstänkte ska ha tagit del av uppgifter som denne inte haft rätt till och skickat dem till Ryssland.
“Det är uppgifter som omfattas av sekretess. Men enligt åtalet har den huvudmisstänkta obehörigen anskaffat uppgifter och överlämnat dessa till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU”, säger Karl Melin.
Äventyrar Sveriges säkerhet
Så hur allvarligt är det att läcka hemliga uppgifter till främmande makt?
“Det som inträffat är mycket allvarligt. Misstankarna rör uppgifter som om de kommer främmande makt tillhanda kan innebära men för Sveriges säkerhet”.
Hur man fick reda på att de misstänkta kunde vara spioner, är uppgifter som omfattas av sekretess, berättar Karl Melin.
Hemlighetsfulla Säkerhetspolisen
Så hur säkerställer Säpo att det inte händer igen? Det vill Säpo hemlighetsfullt inte dela med sig av, av säkerhetsskäl.
“Vilka förändringar som gjorts sedan den misstänkte slutat på Säkerhetspolisen har vi inte möjlighet att gå in på av sekretesskäl. Skulle vi beskriva det skulle vi också riskera att försvaga det vi är satta att skydda” säger Karl Melin till Dagens PS.
Läs mer om Säpo och säkerhetsläget:
De infiltrerade Säpo och Must i 10 år
Rysk militär bakom enorma it-angreppet
Telenor äventyrar rikets säkerhet
De försöker hacka ditt bank-id
Avancerade attacken lurar offer på LinkedIn
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.