Kronofogden drog in över 145 miljoner kronor under 2022, genom försäljning av gängkriminellas lyxvaror. Detta efter att en ny lag trädde i kraft i augusti. Bland annat såldes en Hermès-väska och en klocka av märket Patek Philippe.
Så tjänade Kronofogden 145 miljoner – på kriminella
Mest läst i kategorin
Under 2022 sålde Kronofogden lyxvaror, som beslagtagits från kriminella nätverk, för cirka 145 miljoner kronor. Det var en ökning med nästan 40 procent från 2021. Det rapporterar Dagens Industri.
Enligt Kronofogden var över 1000 är av de totalt 8495 föremål som såldes i fjol kopplade till kriminella personer. Bland annat såldes en rad dyra märkeskläder och klockor, samt 33 skyddsvästar, via Kronofogdens nätauktioner.
MISSA INTE: Fick en miljard för mycket i pension i fjol
Av varorna som beslagtogs fanns bland annat en lyxklocka av märket Patek Philippe med ett värde på 450 000 kronor, 62 Moncler-plagg och 39 Canada Goose-jackor.
Den dyraste väskan som såldes 2022 var en Hermès ”Kelly Bag” för 115 000. Den dyraste bilen som såldes var en Porsche Macan PDK för 575 000 kronor.
Det är vanligt att dessa varumärken förekommer i polisens utredningar av kriminella nätverk – vilket beror på deras lyxstämpel.
”Logotyperna har blivit ett slags tomma symboler, som för den här gruppen representerar ekonomisk framgång”, säger Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Högskolan i Borås, till Di.
Ny lag gör det möjligt
Den augusti 2022 trädde en ny lag om distansutmätning i kraft, vilket innebär att Kronofogden kan genomföra utmätningar på distans, med hjälp av polisen. Utmätningarna kan exempelvis vid vägkontroller eller på krogen. Lagen innebär även att skuldsatta personer inte behöver vara misstänkta för ett konkret brott för att utmätningarna ska ske.
“Nu är polisen vår förlängda arm – när de ringer oss mitt i natten kan vi utmäta en klocka via telefon och hämta den nästa dag. Dessutom har polisen numera tillgång till våra skulduppgifter, och kan direkt se om personen har skulder”, säger Johannes Paulson, kronokommissarie och samordnare för att motverka brott på Kronofogden, till DI.
”Skulle föremålet visa sig vara en kopia så får vi häva utmätningen senare. Men vi har fått in många äkta varor”, säger han.
Senaste nytt
“En succé”
Eftersom det bara har några månader sedan den nya lagen trädde i kraft, finns anledning att tro att 2023 kommer innebära ännu mer pengar från nätauktionerna.
“Vi får stadigt in 5 miljoner kronor per månad, vilket är en tiodubbling jämfört med tidigare år. Vi skulle kunna få in 60 miljoner på årsbasis bara på den här typen av utmätning. Det är en succé”, säger Johannes Paulson.
Läs även: Veckans auktionstips: Föremålen du inte vill missa
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.