Det sexuella våldet är utbrett – och precis som i Sverige så är det i Australien kvinnor som är mest utsatta. Australiens regering planerar nu att stoppa detta. Så här ska det gå till.
Så ska våldet mot kvinnor stoppas
Mest läst i kategorin
I Australien likväl som i Sverige är det så att det mest utbredda våldet inte är relaterat till kriminella gäng utan riktar sig mot kvinnor.
En av fem kvinnor i Australien har upplevt sexuellt våld. Tonåringar i åldern 15-19 år är både de vanligaste offren och de vanligaste förövarna.
En del av det handlar om attityder. Forskning visar att cirka 25 procent av de australiensiska tonårspojkarna ser upp till personligheter på sociala medier som tolererar våld mot kvinnor och upprätthåller skadliga könsstereotyper, skriver Sydney Morning Herald.
Ny kampanj
Nu har regeringen initierat en kampanj på tv, sociala medier och offentliga affischtavlor om sexuellt samtycke.
Regeringen satsar motsvarande 290 miljoner svenska kronor på kampanjen som inkluderar en ny webbplats och konversationsguider för att hjälpa vuxna att prata om problemet.
Nya undersökningar visar att hälften av australiensarna är förvirrade över samtyckesbegreppet och hävdar att det ”blivit ett minfält för män att navigera i”.
Tioårig plan
Labourregeringen har satt som mål att stoppa könsbaserat våld på en generation.
En tioårig nationell plan har fått motsvarande 25 miljarder svenska kronor till sitt förfogande.
Planen kom efter en rad uppmärksammade dödsfall efter våld i nära relationer.
77 procent av australiensiska vuxna säger i en ny undersökning att sexuellt samtycke är en viktig fråga.
70 procent menar att synen på samtycke ändå förändrats under de senaste åren – samtidigt som perspektiven hos män och kvinnor går starkt isär.
”Menar ja när de säger nej”
2021 gjorde en undersökning som visade att unga australiensare – åldersgruppen var 16-24 år – i hög grad hade åsikter av det slag den nya kampanjen vill bekämpa.
20 procent ansåg att kvinnor som säger sig ha blivit våldtagna först varit med på noterna men sedan ångrat sig, 10 procent ansåg att kvinnor ofta säger nej även när de egentligen menar ja.
”Räcker inte”
“Vi måste vara beredda att tala ut om dessa frågor. Vi måste vara beredda att prata med våra vänner och människor vi känner. Vi måste vara beredda att protestera när vi ser beteenden som är oacceptabla”, konstaterar premiärminister Anthony Albanese.
Den profilerade kriminologen Michael Salter menar att man måste ta ett bredare grepp.
Det gäller att ta in alkohol, spelande och barns tillgång till pornografi i diskussionen om sexuellt våld, hävdar han.
“Vi hör ledare tala om att det här handlar om samtal fäder behöver ha med sina söner, att män måste kliva upp och säga ifrån”, säger Salter.
“Det har vi hört i tio år och ingenting har hänt”.
Fel sorts föräldrar upprör Australien. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.