Tyskland utvecklar ett eget IT-system baserat på öppen källkod för att ersätta Microsoft 365. Nu vill fler europeiska länder följa efter.
Så ska Tyskland frigöra sig från USA


Mest läst i kategorin
Den diskussion som ingen för ett år sedan trodde sig behöva ha i Europa, är nu i full gång.
Det handlar, både för myndigheter och privat företag i hela Europa, om hur man ska kunna minska sitt beroende av amerikansk teknik, i ett läge där USA under Donald Trump valt att visa sig som en opålitlig partner beredd att vända Europa ryggen.
Beroendet för Europas del är särskilt starkt inom IT, där Microsoft har ett starkt grepp om den offentliga sektorn i hela Västeuropa.
Nu har det tyska försvaret, Bundeswehr, kommit en god bit på vägen. Bundeswehr har beslutat använda tyska system.
Samarbete mellan flera parter
Det sker i ett samarbete med statliga Zendis, Tysklands centrum för digital suveränitet i offentlig förvaltning, och BWI, ett företag ägt av den nationella tyska försvarsmyndigheten. Lösningarna ska utvecklas med öppen källkod.
Nu har flera länder i Europa inspirerats av de tyska diskussionerna och lösningarna. Det gäller inte minst grannlandet Danmark där diskussionen blivit än mer akut utifrån Trumps hot Danmark, när det gäller att tilltvinga sig Grönland med våld.
Instabilitet och oro
Den politiska instabilitet som följt tillsammans med den frostiga relationen mellan länderna har förstärkt oron för beroendet inom techtjänster.
Nu frågar sig allt fler om Danmark också kan byta till en ny plattform för försvaret.
”Självklart kan man det”, säger Jeppe Teglskov Jacobsen, strategisk rådgivare och informationschef vid Nationellt försvarsteknologiskt center, till danska Ingeniøren.
Det handlar bara om vilja, menar han.
”Det är inte lätt. Det är faktiskt riktigt besvärligt – det kräver ett stort arbete. Men det är fullt möjligt om man är beredd att ta på sig de extra kostnader som följer med”, säger Jeppe Teglskov Jacobsen.
Samtidigt ska man vara medveten om att när man säger adjö till Microsoft är det även ett adjö till en av världens ledande leverantörer av cybersäkerhet, poängterar han.
USA:s nya vapen: 22 ton gamla datorer. Dagens PS
”Handlar om kontroll och säkerhet”
Jens Schmidt, chef för forskningscentret för offentlig IT vid IT-universitetet i Köpenhamn, understryker att det viktiga inte är valet av leverantör utan att man kan driva programmen vidare även om samarbetet upphör.
Det kan endera ske genom öppen källkod eller genom avtal om tillgång till källkoden.
”Det handlar om kontroll och säkerhet kring den IT-lösning man har köpt”.
Schmidt betonar att man innan ett beslut behöver undersöka minsta lilla detalj och att punkt ett är att studera hur andra europeiska länder gjort och gör.
Senaste nytt
Det finns dessutom en tung ekonomisk aspekt, menar Jens Schmidt.
”Det är dyrt att byta IT-system. Därför är det viktigt att noggrant överväga vilken IT-modell som ska vara en del av Danmarks upprustning”.
Trumps tullar tynger Europas privata företag. Dagens PS
Tyska fabriker ställer om till vapenproduktion: “Gör ont”. Realtid
Microsoft 50 år: En resa från Altair till artificiell intelligens. Dagens PS

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.