Ska Sverige bli en del av USA:s offensiv mot Kina? Här är regeringens syn på vad ett Nato-medlemskap kräver i det avseendet.
Så ska Sverige hjälpa USA mot Kina
Mest läst i kategorin
En stor del av Nato och EU ägnar nu en god del av sin intellektuella möda åt perspektivet att Donald Trump återkommer som president i USA.
Orsaken är naturligtvis Trumps negativa attityd till Nato och ambitionerna att skära ned det amerikanska engagemanget där.
Ny kritik från Trump
Så sent som i lördags kritiserade Trump Europa för att ha för låga militära utgifter i relation till vad USA satsar.
“Vi betalar för Nato och vi får inte ut så mycket av det”, sade han och förutspådde att europeiska allierade inte skulle stödja USA i en nödsituation, skriver Wall Street Journal.
“Om vi någonsin behövde deras hjälp – låt oss säga att vi blev attackerade – tror jag inte att de skulle vara där”.
Under onsdagen träffas försvarsministrar från EU:s 27 medlemsländer.
I mitten av februari sker ett möte för Natos försvarsministrar samt ministrar från partnerländerna.
Hälften klarar målet
Vid båda dessa länder kommer frågan om att öka försvarsutgifterna till de eftersträvade 2 procent av BNP som gäller, att diskuteras.
Under 2023 uppfyllde nio av Natos 29 medlemsländer kravet – i år väntas hälften göra det.
Polens president Andrzej Duda, vars land lägger cirka 4 procent av BNP på försvaret, står bakom Donald Trumps kritik och säger att Trumps argument är ”vettiga”.
Polisens rikare grannar ”vill att de amerikanska skattebetalarna ska betala för deras säkerhet”, ironiserade Duda.
Instämmer i kritiken
Även Mark Rutte, i dag Nederländernas premiärminister men utpekad som ny generalsekreterare för Nato, instämmer i Trumps kritik.
Rutte sade nyligen till Bloomberg att Trump “gjorde helt rätt när han tvingade oss att leva upp till åtagandet på två procent”.
Duda och Rutte får eldunderstöd av Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) som, något oväntat, drar in USA:s strategi mot Kina i sammanhanget och pekar på att det är viktigt att ställa upp bakom den.
”Måste hålla oss nära”
“Om EU vill att USA ska fortsätta vara intresserade av vad som händer i vår del av Europa och i Ukraina, måste vi visa liknande intresse för vad som är viktigt för USA ur en strategisk synvinkel”, säger Billström till Wall Street Journal och pekar på Kina, Taiwan och Sydkinesiska havet.
“Vi måste verkligen hålla oss väldigt nära det fokus som USA:s kongress lägger – inte bara administrationen – på Kina”, säger Billström, som personligen säger sig göra det.
“Jag uppmuntrar mina kollegor hela tiden att göra detsamma”.
Läs även:
Storfavoriten som kan ta över Nato: “Trump hade rätt” – Dagens PS
Turkiet säger ja till Sverige i Nato – Dagens PS
Vändningen – nu vill Ungern backa Sverige Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.