Brittiska försäkringsbolag föreslår en ny modell för att finansiera den gröna infrastruktur som ska bidra till ökad tillväxt.
Så ska grön tillväxt betalas
Mest läst i kategorin
Storbritanniens försäkringsbolag är samlade i ABI, Association of British Insurers.
I en ny rapport föreslår man hur ett antal miljarder pund kan frigöras från deras säkerhetsbuffertar och finansiera infrastruktur som exempelvis laddstationer för elbilar, för att öka den brittiska tillväxten.
Vill mixa medel
ABI vill blanda investeringar från den privata sektorn med offentliga medel, exempelvis den av nya Labour-regeringen planerade National Wealth Fund, skriver Reuters.
Försäkringsbolagens tankar stämmer väl in med den nya regeringens policy att delar av utvecklingen av grön teknik och förbättrad infrastruktur måste finansieras med privata medel.
“När det gäller det nationella laddningsnätverket för elbilar som beskrivs i rapporten, uppskattas det att mindre än 1 miljard pund av offentliga investeringar fördelat på 15 år skulle stödja upp till 20 miljarder pund av privata investeringar, vilket driver ekonomisk tillväxt”, skriver ABI i rapporten.
“Det inkluderar även stöd för kärnkraft och planer för investeringar i vindkraft till havs”, tillägger man.
Senaste nytt
Lättat på reglerna
Den tidigare konservativa regeringen lättade på kapitalreglerna för försäkringsbolag som en följd av Brexit och för att driva investeringar.
ABI har sagt att det kan frigöra 100 miljarder pund – motsvarande 1 388 miljarder svenska kronor – för investeringar i infrastruktur under tio år.
ABI menar att från och med januari 2025 kan man börja spåra investeringar i produktiva tillgångar gjorda med hjälp av pengar som frigjorts från kapitalbuffertar.
”Hållbar tillväxt”
Tulip Siddiq, Storbritanniens nya minister för finanstjänster, säger att hon ser fram emot att arbeta med forumet för att “vidta åtgärder för att driva på en hållbar ekonomisk tillväxt i Storbritannien”.
Regeringen har aviserat en översyn av pensioner för att även den vägen hjälpa till att kanalisera mer privata pengar till produktiva satsningar.
Storbritannien gör järnvägen statlig: “Inte för privat vinst”. Dagens PS
Skattehot får ultrarika att överväga utlandsflytt. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.